Etykiety produktów spożywczych - o czym nas informują

W grudniu 2014 roku pojawiły się nowe przepisy regulujące zawartość i wygląd etykiet produktów spożywczych. Winowajcą zamieszania jest Komisja Europejska, która postanowiła ujednolicić kwestię znakowania żywności we wszystkich krajach członkowskich. Nowe rozporządzenie unijne w sprawie przekazywania konsumentom informacji o żywności zostało podpisane w październiku 2011, więc producenci mieli ponad 3 lata na dostosowanie się do nowych uregulowań.

Etykiety produktów spożywczych - co nowego?

Etykiety produktów spożywczych powinny być jednoznaczne (mają być zrozumiałe dla potencjalnego klienta i nie wprowadzać go w błąd), nieusuwalne, kompletne, a co ważniejsze czytelne - została uregulowana kwestia wielkości fontu na etykietach, musi mieć minimum 1,2 mm lub dla mniejszych opakowań czy pojemników (ich największa powierzchnia jest mniejsza niż 80cm2) - 0,9 mm.

Nie można również stosować kombinacji kolorów pisma i tła, które mogą utrudniać czytanie (np. czerwone tło i różowe litery).

Na nowych etykietach produktów spożywczych powinny być wyraźnie oznaczone wszelkie substancje, które mogą wywoływać alergię, czy to innym kolorem, wielkością czy tłem. Konsument dostanie także taką informację w przypadku żywności pozbawionej opakowania.

W kwestii produktów mięsnych najistotniejszych jest pięć zmian:

  • po pierwsze producenci muszą poinformować konsumenta z którego kraju pochodzi sprzedawane mięso - przepis ten obejmuje wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę, drób, baraninę i kozinę (wcześniej dotyczył jedynie wieprzowiny i cielęciny)
  • po drugie konsument dostanie na etykiecie informację, że do wyrobów mięsnych dodano wodę (jej wartość musi wynieść ponad 5% w produkcie), również w przypadku mięsa kupowanego w plastrach, tuszy i płatach i ryb
  • po trzecie klient dostanie informację, jeśli produkt, który wygląda na jeden kawałek mięsa, wcale nim nie będzie - na etykiecie pojawi się wtedy informacja: “z połączonych kawałków mięsa” lub “z połączonych kawałków ryby”
  • po czwarte jeśli ryby lub mięso jest sprzedawane w postaci zamrożonej - na etykiecie pojawi się data zamrożenia
  • po piąte konsument dowie się, czy do kupowanego mięsa zostało dodane jakiekolwiek białko i czy osłonka wędliny jest niejadalna. 

Zawartość etykiety produktów spożywczych od 2016

Od 2016 roku wszystkie etykiety produktów spożywczych będą zawierały również informacje o składnikach odżywczych na 100 gramów/100 ml produktu lub w przeliczeniu na porcje, które zawiera opakowanie. Pojawi się informacja o zawartości:

  • wartości energetycznej,
  • ilości tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • ilości węglowodanów, cukrów, białek i soli.

Zwolnione z tego przepisu będą jednak produkty nieprzetworzone (zawierające jeden składnik), alkohole, sól, drożdże i niewielkie produkty żywieniowe (w opakowaniach z największą powierzchnią poniżej 25 cm3).

Można więc śmiało się wczytywać w etykiety produktów spożywczych i sprawdzać, czy aby zmiany na pewno zostały wprowadzone.