Dieta bezglutenowa - co jeść a czego unikać

O diecie bezglutenowej w mediach mówi się ostatnio bardzo często. Można powiedzieć, że eliminacja glutenu z jadłospisu stała się wręcz trendem. Warto jednak wiedzieć, że ten krok nie zawsze jest właściwy i nad każdą zmianą jadłospisu należy się zastanowić. Czym jest gluten i kto nie powinien go spożywać? Sprawdźmy.

Dieta bez glutenu, czyli bez czego?

Glutenem nazywamy białka występujące w zbożach, takich jak pszenica, owies, jęczmień czy żyto. Na rynku można otrzymać zarówno produkty, które naturalnie nie posiadają glutenu, jak i takie, w których usuwa się go w trakcie produkcji. Pierwsze z wymienionych to np. ryż, gryka, kukurydza lub proso. Warto wiedzieć, że orkisz, który nierzadko polecany jest przy diecie bezglutenowej, zawiera go, ponieważ jest odmianą pszenicy.

Dieta bezglutenowa - kiedy ją stosować?

Wiele osób uważa, że każdy powinien przejść na dietę bezglutenową, ponieważ omawiane białka szkodzą wszystkim bez wyjątku. Nie jest to prawdą, a taki rodzaj odżywiania przeznaczony jest przede wszystkim dla chorych na celiakię, alergię na gluten oraz nietolerujących tego typu białek. Ostatnie wskazanie można zbadać, przeprowadzając testy. To, czy nasz organizm dobrze znosi spożywanie tego składnika, można także sprawdzić, eliminując posiłki go zawierające i przywracając je stopniowo do diety, cały czas monitorując swoje samopoczucie.

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która często mylona jest z alergią na gluten. Dla osoby cierpiącej na to schorzenie, opisywane białka są toksyczne dla układu odpornościowego. Wchłanianie jest złe, dlatego wspomniany układ źle działa na kosmki jelitowe, atakuje je, co sprawia, że z czasem znikają całkowicie. Ich brak powoduje, że organizm nie przyjmuje składników odżywczych. Przy tej chorobie trzeba całkowicie zrezygnować z glutenu i bardzo pilnować swojej diety.

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Przejście na dietę bezglutenową wcale nie musi być dużym problemem. Przede wszystkim coraz częściej na produktach pozbawionych tych białek, znajduje się znak przedstawiający przekreślony kłos. To naprawdę ułatwia poszukiwania dobrze dobranych składników.

Nie obawiajmy się jednak, że dieta bezglutenowa zabierze nam całą przyjemność z jedzenia. Jakie produkty można spożywać bez obaw?

  • Jajka

  • Ryby

  • Owoce i warzywa

  • Produkty na bazie mleka

  • Mięso

  • Produkty z mąki kukurydzianej

  • Produkty z mąki ryżowej

  • Produkty z mąki sojowej

  • Produkty z mąki gryczanej

  • Produkty z amarantusa

  • Orzechy

  • Sezam

  • Ciecierzyca

  • Siemię lniane

  • Kasza jaglana

  • Słonecznik

  • Produkty z prosa

  • Produkty z komosy ryżowej

Śladowe ilości glutenu mogą znaleźć się wszędzie, dlatego zawsze trzeba dokładnie czytać etykiety kupowanych produktów.

Przed rozpoczęciem diety bezglutenowej warto sprawdzić, czy jest nam ona potrzebna, nie zawsze bowiem białka znajdujące się w zbożach wpływają na nas źle. Jeżeli jednak wiemy, że gluten nam szkodzi, od razu wyeliminujmy go z naszego jadłospisu. Lista produktów dozwolonych jest naprawdę długa i z pewnością uda nam się stworzyć bezpieczne, pyszne dania.