Jagody i ich uzdrawiająca moc!

Barwią palce i język, są słodko-kwaśne i smaczne, a w dodatku doskonale działają na ludzki organizm. Dodawane są do koktajli, pierogów, ciast i drożdżowych bułeczek. Najlepiej smakują prosto z krzaczka, jednak zdecydowanie nie powinniśmy spożywać ich przed umyciem. Jagody są pyszne i zdrowe, więc warto wprowadzić je do swojej diety.

Jagody zwalczą zatrucie

Problemy z żołądkiem są bardzo nieprzyjemne i kłopotliwe. Sprawiają, że czujemy się źle i jesteśmy osłabieni. Nie możemy normalnie funkcjonować, ponieważ często towarzyszy im także ból. W takim przypadku dobrze jest sięgać po naturalne metody łagodzenia objawów. Jagody już od dawna używane są podczas zatruć pokarmowych. Są bakteriobójcze i działają przeciwzapalnie na jelita. Jeżeli czujemy, że coś nam zaszkodziło, warto wypić napar z suszonych owoców. Pomoże on w przypadku biegunki, złagodzi ból i uspokoi. Świeże owoce natomiast są pomocne w przypadku zaparć. Sok z jagód jest niezastąpiony w walce z toksynami. Powinno się więc sięgnąć po te owoce w przypadku problemów z żołądkiem. W naturalny sposób szybko pozbędziemy się problemu.

Pomocne jagody

Nie tylko zatrucie pokarmowe wyleczymy jagodami. Jak już wspomniano, pomagają one w usuwaniu toksyn. W związku z tym zalecane są osobom, u których występuje prawdopodobieństwo zachorowania na pylicę.

Dzięki spożywaniu tych owoców poprawiamy także swój wzrok. Oczy prawidłowo funkcjonują, krótkowzroczność nie ulega pogłębieniu, szybciej przebiega regeneracja barwnika w siatkówce i widzimy lepiej w ciemności. Jeżeli czujemy, że nasze oczy są zmęczone i pogarsza nam się wzrok, jedzenie jagód to idealny ratunek.

To jeszcze nie wszystko. Z pewnością warto wspomnieć, jak pomocne są w walce z cukrzycą. Kiedy chora osoba spożyje zbyt dużo cukru, owoce wspomogą trzustkę, która będzie mogła wytworzyć więcej insuliny. Dodatkowo jagody są naturalnym przeciwutleniaczem. Pomaga więc w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie komórek nowotworowych.

Spożywanie jagód pomoże również anemikom. Wraz z żelazem pomagają w produkcji czerwonych krwinek, uelastyczniają też naczynia krwionośne. Dzięki odpowiedniemu leczeniu możemy pozbyć się uczucia zmęczenia i osłabienia. Poza tym owoce są bogate w witaminę C, są więc przydatne w przypadku przeziębienia i wzmacniają odporność.

Nie ma wątpliwości, że jagody mają naprawdę dużo pomocnych właściwości. Sprawdzą się również u osób, które chcą rozjaśnić cerę i usunąć ślady po trądziku. W dodatku ograniczają powstawanie piegów.

Kiedy jagody mogą być niebezpieczne?

Kiedy zbieramy jagody samodzielnie, kuszące może stać się podjadanie prosto z krzaczka. Warto jednak się powstrzymać, ponieważ niemyte owoce są dla nas groźne. Lisy lub wilki mogą przenieść na nie jaja tasiemca bąblowcowego. Jeżeli dostaną się one do ludzkiego organizmu, zagnieżdżają się w wątrobie czy płucach. Pierwsze objawy choroby mogą pojawić się nawet dopiero po 15 latach od zarażenia!

Jagody są zdrowe w każdej formie

Jagody możemy spożywać właściwie w każdej formie (oczywiście, zawsze umyte). Równie zdrowe będą świeże, suszone, a nawet mrożone owoce oraz sok czy napar. Warto sięgać po nie nie tylko w celach leczniczych, lecz także zapobiegawczo. Z pewnością znajdziemy  sposób podania, który będzie nam odpowiadał.