Marchewka - dlaczego warto włączyć ją do diety?

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi jej smaku. Dodać można ją niemal do wszystkiego, marchewka idealnie nadaje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Jest składnikiem wielu soków, można upiec z nią ciasto, zapiekankę, zrobić surówkę lub sałatkę. Równie dobrze sprawdza się jako przekąska. Opcji jest tak dużo, że każdy znajdzie odpowiednią dla siebie. Warto wprowadzić marchewkę do swojej diety, ponieważ ma wiele zdrowotnych właściwości. Działa zbawiennie na zdrowie i wygląd. Przekonaj się, dlaczego należy chrupać marchewki!

Jakie witaminy zawiera marchewka?

Większość osób kojarzy marchewkę z dużą zawartością beta-karotenu, co jest prawidłowe, jednak warto wiedzieć również, że posiada wiele witamin, takich jak np. B1, B2, B3, B6, C oraz E. Dodatkowo zawiera m.in. błonnik, kwas foliowy, kwas jabłkowy żelazo, magnez, cynk, potas czy wapń. Beta-karoten z kolei to prowitamina A, z której powstaje witamina A. Marchewka ma dużo witamin i składników odżywczych, dlatego powinniśmy znaleźć dla niej miejsce w naszym jadłospisie.

Ważne!

Surowa marchew ma więcej składników odżywczych niż gotowana, jednak jest również gorzej trawiona.

Marchewka - działanie

Szeroki przekrój działania marchewki jest kolejnym powodem, dla którego warto po nią sięgać.

  • Marchewka ochroni twój wzrok, wzmocni go i poprawi.

  • Dzięki temu, że zawiera błonnik, pomoże wszystkim tym, którzy mają problemy z żołądkiem, poprawiając jego pracę, poza tym dzięki niej można zwalczyć zaparcia.

  • Wzmacnia odporność organizmu.

  • Jej spożywanie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, tym samym przydatna jest w przeciwdziałaniu miażdżycy.

  • U kobiet jest przydatna w regulacji cyklu miesiączkowego.

  • Zwalczy brak apetytu.

  • Marchewka w diecie może pomóc nawet przy problemach ze snem.

  • Pomaga także w walce z bólem.

  • Zawarty w marchewce beta-karoten to przeciwutleniacz. Tym samym może pomóc w zapobieganiu niektórych z nowotworów.

  • Jest również dobrym składnikiem w walce z niedokrwistością.

  • Może pomóc w czasie infekcji pęcherza.

  • Marchewki są niskokaloryczne, dlatego są doskonałą przekąską dla osób, które są na diecie.

Ważne!

Gotowana marchewka ma dużo wyższy indeks glikemiczny, niż jej surowa forma, dlatego też powinny na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Marchewka a cera

Czy jedzenie marchewki opala skórę? Samo w sobie na pewno nie, jednak sprawia, że skóra nabiera brzoskwiniowego odcienia. Dodatkowo marchewka utrwali opaleniznę i sprawi, że jej kolor stanie się intensywniejszy.

Należy jednak pamiętać, że zbyt dużo marchewki lub soku z niej sprawi, że skóra (np. spód dłoni) może stać się intensywnie pomarańczowa. Poza tym nadmiar witaminy A w organizmie doprowadzić może do problemów ze skórą, nadpobudliwości czy powiększenia wątroby.

Marchewka w kosmetyce

Marchewki poprawiają trawienie, sprawić więc mogą, że ciało stanie się bardziej jędrne. Poza tym warzywo to działa pozytywnie na wygląd skóry. Jeżeli zależy nam na tym, aby opóźnić proces starzenia, wprowadźmy marchew do swoich posiłków. Marchew używana jest też do kremów, kosmetyków utrwalających opaleniznę czy zapach perfum.

Zastosowanie marchwi jest szerokie, jednak nic w tym dziwnego, ponieważ jej zdrowotne właściwości są nieocenione.