Od superdiety do supermózgu

Jesteś tym, co jesz. Odżywianie ma wpływ nie tylko na twoje zdrowie fizyczne i samopoczucie, ale także na wydajność mózgu. Nakarm swój umysł! Sprawdź, co zawiera dobra dieta dla mózgu - dowiedz się, jak poprawić koncentrację i pamięć. Zmień sposób odżywiania i wykorzystaj swój potencjał.

Pokarm dla mózgu

Na całym świecie naukowcy próbują rozwiązać zagadkę super mózgu. Zastanawiają się, co zrobić, żeby maksymalnie wykorzystać możliwości umysłu. Jak poradzić sobie z problemami z koncentracją i zwiększyć swój potencjał? Do głosu dochodzi jeszcze jeden czynnik, bardzo ważny dla społeczeństw współczesnej Europy - jak opóźnić starzenie i najdłużej cieszyć się dobrą formą? Badania wskazują na to, że to, co jesz, ma istotny wpływ na pracę twojego mózgu. Dobrze odżywiony mózg będzie pracował w sposób optymalny.

Doktor Kazimierz Kopczyński uczula, że: "Dobry nastrój, właściwie układające się kontakty z innymi ludźmi, sukcesy zawodowe, zależą od sprawności naszego intelektu i niezawodności pamięci. Zależą zatem także od tego, jak się odżywiamy". Jednocześnie zaznacza, że mózg nie magazynuje substancji odżywczych. Oznacza to, że musisz pamiętać, aby dostarczyć mu niezbędnego paliwa. Jest to szczególnie istotne właśnie teraz. Jesienią częściej dopada nas chandra, problemy z koncentracją i znalezieniem motywacji. Bezpośrednio związane jest to z mniejszą ilością słońca, skróceniem dnia i świadomością nadchodzącej zimy.

Najlepsza dieta dla mózgu

Zgubny wpływ na pracę mózgu mają głodówki. Nieregularne i skąpe żywienie sprawi, że będzie bolała cię głowa, odczujesz problemy z koncentracją i znużenie. Głód powoduje, że trudniej ci utrzymać koncentrację - mózg potrzebuje paliwa. Czy istnieje zatem najlepsza dieta dla mózgu? Z pewnością tak! Przesadą nie będzie stwierdzenie, że myślisz tym, co zjesz! Stosując zdrową dla umysłu dietę, nie tylko zwiększysz swoje IQ, ale także zauważysz, że nauka nowych rzeczy przychodzi ci szybciej i bardziej wydajnie. Ponadto pokonasz jesienną melancholię, zyskasz mentalną młodość i lepsze samopoczucie. Dieta dla mózgu to przede wszystkim czerpanie energii z węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin oraz związków mineralnych. Pamiętaj też o śniadaniu i regularnych posiłkach.

Oto 10 substancji, o których musisz pamiętać w zdrowej diecie dla mózgu:

Antyoksydanty w diecie dla mózgu

Antyoksydanty to substancje, które wiążą wolne atomy tlenu. Opóźniają procesy starzenia się komórek, chronią przed demencją starczą, pozytywnie wpływają na pamięć. Znajdziesz je między innymi w:

  • owocach jagodowych (truskawkach, jagodach, borówkach, malinach, poziomkach)
  • wiśniach,
  • morelach,
  • arbuzach,
  • owocach cytrusowych,
  • brokułach,
  • kalafiorze,
  • natce pietruszki,
  • szpinaku,
  • marchwi,
  • brukselce,
  • cebuli.

Tłuszcze nienasycone na lepsze myślenie

Tłuszcze nienasycone chronią neurony i przyśpieszają przewodzenie impulsów. Dzielą się na kwasy Omega-3 ( w fachowej literaturze często można natknąć się na skrót DHA) i Omega-6. Ich niedobory prowadzą do zmniejszenia wydzielania serotoniny i hormonu szczęścia oraz mogą mieć również związek z występowaniem ADHD, choroby Alzcheimera, depresji. Profesor Fernando Gomez- Pinilla przestrzega, że nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości DHA sam, więc musimy ją dostarczyć w naszej diecie. Dobrymi źródłami nienasyconych tłuszczy są:

  • ryby (zwłaszcza morskie),
  • pestki słonecznika,
  • pestki dyni,
  • orzechy włoskie (jest w nich także magnez, cynk i żelazo),
  • algi morskie,
  • nasiona lnu (dodatkowo dobre źródło magnezu i cynku).

Witaminy z grupy B w diecie dla mózgu

Witaminy z grupy B są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników. Niedobory skutkują kłopotami z pamięcią, mogą przyczynić się do rozwoju demencji starczej. Witaminy z grupy B zawiera:

  • kasza gryczana (zawiera także magnez, cynk i żelazo),
  • jogurt naturalny,
  • otręby (dobre źródło magnezu, żelaza, cynku, potasu),
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • pistacje,
  • orzechy włoskie,
  • rośliny strączkowe,
  • awokado,
  • drożdże.

Magnez na nerwy

Magnez pomaga w radzeniu sobie ze stresem, jego niedobór powoduje rozdrażnienie. Gdy brakuje magnezu, ciągle dokucza ci senność, drżą powieki, odczuwasz skurcze mięśni. Magnez stabilizuje pracę układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Jeśli odczuwasz brak tego pierwiastka, sięgnij po:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • migdały,
  • orzechy,
  • suszone owoce.

Kwas foliowy dotlenia mózg

Według najnowszych badań kwas foliowy może odgrywać kluczową rolę w obniżaniu ryzyka chorób wieku późnego. Pobudza wzrost komórek nerwowych, chroni je przed działaniem homocysteiny. Dodatkowo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, przez co pozytywnie wpływa na dotlenienie mózgu. Dobrymi źródłami kwasu foliowego są:

  • szpinak,
  • groch,
  • fasola,
  • ziarna zbóż,
  • jaja.