0 0
dni
0 0
godz
0 0
min
0 0
sek

Od superdiety do supermózgu - czyli jaka jest najlepsza dieta dla mózgu?

Nasz ekspert:
Artykuły autora

Wielkość tekstu:

Jesteś tym, co jesz. Odżywianie ma wpływ nie tylko na twoje zdrowie fizyczne i samopoczucie, ale także na wydajność mózgu. Nakarm swój umysł! Sprawdź, co zawiera dobra dieta dla mózgu - dowiedz się, jak poprawić koncentrację i pamięć. Zmień sposób odżywiania i wykorzystaj swój potencjał.

Pokarm dla mózgu

Na całym świecie naukowcy próbują rozwiązać zagadkę super mózgu. Zastanawiają się, co zrobić, żeby maksymalnie wykorzystać możliwości umysłu. Jak poradzić sobie z problemami z koncentracją i zwiększyć swój potencjał? Do głosu dochodzi jeszcze jeden czynnik, bardzo ważny dla społeczeństw współczesnej Europy - jak opóźnić starzenie i najdłużej cieszyć się dobrą formą? Badania wskazują na to, że to, co jesz, ma istotny wpływ na pracę twojego mózgu. Dobrze odżywiony mózg będzie pracował w sposób optymalny.

Doktor Kazimierz Kopczyński uczula, że: "Dobry nastrój, właściwie układające się kontakty z innymi ludźmi, sukcesy zawodowe, zależą od sprawności naszego intelektu i niezawodności pamięci. Zależą zatem także od tego, jak się odżywiamy". Jednocześnie zaznacza, że mózg nie magazynuje substancji odżywczych. Oznacza to, że musisz pamiętać, aby dostarczyć mu niezbędnego paliwa. Jest to szczególnie istotne właśnie teraz. Jesienią częściej dopada nas chandra, problemy z koncentracją i znalezieniem motywacji. Bezpośrednio związane jest to z mniejszą ilością słońca, skróceniem dnia i świadomością nadchodzącej zimy.

Najlepsza dieta dla mózgu

Zgubny wpływ na pracę mózgu mają głodówki. Nieregularne i skąpe żywienie sprawi, że będzie bolała cię głowa, odczujesz problemy z koncentracją i znużenie. Głód powoduje, że trudniej ci utrzymać koncentrację - mózg potrzebuje paliwa. Czy istnieje zatem najlepsza dieta dla mózgu? Z pewnością tak! Przesadą nie będzie stwierdzenie, że myślisz tym, co zjesz! Stosując zdrową dla umysłu dietę, nie tylko zwiększysz swoje IQ, ale także zauważysz, że nauka nowych rzeczy przychodzi ci szybciej i bardziej wydajnie. Ponadto pokonasz jesienną melancholię, zyskasz mentalną młodość i lepsze samopoczucie. Dieta dla mózgu to przede wszystkim czerpanie energii z węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin oraz związków mineralnych. Pamiętaj też o śniadaniu i regularnych posiłkach.

Oto 10 substancji, o których musisz pamiętać w zdrowej diecie dla mózgu:

Antyoksydanty w diecie dla mózgu

Antyoksydanty to substancje, które wiążą wolne atomy tlenu. Opóźniają procesy starzenia się komórek, chronią przed demencją starczą, pozytywnie wpływają na pamięć. Znajdziesz je między innymi w:

  • owocach jagodowych (truskawkach, jagodach, borówkach, malinach, poziomkach)
  • wiśniach,
  • morelach,
  • arbuzach,
  • owocach cytrusowych,
  • brokułach,
  • kalafiorze,
  • natce pietruszki,
  • szpinaku,
  • marchwi,
  • brukselce,
  • cebuli.

Tłuszcze nienasycone na lepsze myślenie

Tłuszcze nienasycone chronią neurony i przyśpieszają przewodzenie impulsów. Dzielą się na kwasy Omega-3 ( w fachowej literaturze często można natknąć się na skrót DHA) i Omega-6. Ich niedobory prowadzą do zmniejszenia wydzielania serotoniny i hormonu szczęścia oraz mogą mieć również związek z występowaniem ADHD, choroby Alzcheimera, depresji. Profesor Fernando Gomez- Pinilla przestrzega, że nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości DHA sam, więc musimy ją dostarczyć w naszej diecie. Dobrymi źródłami nienasyconych tłuszczy są:

  • ryby (zwłaszcza morskie),
  • pestki słonecznika,
  • pestki dyni,
  • orzechy włoskie (jest w nich także magnez, cynk i żelazo),
  • algi morskie,
  • nasiona lnu (dodatkowo dobre źródło magnezu i cynku).

Witaminy z grupy B w diecie dla mózgu

Witaminy z grupy B są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników. Niedobory skutkują kłopotami z pamięcią, mogą przyczynić się do rozwoju demencji starczej. Witaminy z grupy B zawiera:

  • kasza gryczana (zawiera także magnez, cynk i żelazo),
  • jogurt naturalny,
  • otręby (dobre źródło magnezu, żelaza, cynku, potasu),
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • pistacje,
  • orzechy włoskie,
  • rośliny strączkowe,
  • awokado,
  • drożdże.

Magnez na nerwy

Magnez pomaga w radzeniu sobie ze stresem, jego niedobór powoduje rozdrażnienie. Gdy brakuje magnezu, ciągle dokucza ci senność, drżą powieki, odczuwasz skurcze mięśni. Magnez stabilizuje pracę układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Jeśli odczuwasz brak tego pierwiastka, sięgnij po:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • migdały,
  • orzechy,
  • suszone owoce.

Kwas foliowy dotlenia mózg

Według najnowszych badań kwas foliowy może odgrywać kluczową rolę w obniżaniu ryzyka chorób wieku późnego. Pobudza wzrost komórek nerwowych, chroni je przed działaniem homocysteiny. Dodatkowo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, przez co pozytywnie wpływa na dotlenienie mózgu. Dobrymi źródłami kwasu foliowego są:

  • szpinak,
  • groch,
  • fasola,
  • ziarna zbóż,
  • jaja.

Woda niegazowana, najlepiej ciepła

Mózg w większości składa się z wody. To od niej zależy szybkość przewodzenia impulsów nerwowych, czyli w dużym skrócie: myślenia. Eksperci zalecają picie ciepłej wody (nie przechowywanej w lodówce), co uchroni cię przed wychłodzeniem organizmu. Pierwszymi objawami wskazującymi na niedobory wody są bóle i zawroty głowy.

Paliwo dla mózgu - węglowodany złożone

Ludzki mózg zużywa aż 20-25% energii, którą dostarczasz organizmowi. Głównymi źródłami pokarmu dla umysłu są glukoza i tlen. Bez tych dwóch substancji komórki nerwowe obumierają już po 10-15 minutach. Źródłem glukozy są węglowodany. Warto sięgać po te najbardziej wartościowe - zrezygnuj, lub ogranicz do minimum cukry proste występujące w słodyczach, słodzonych napojach. Są one prawdziwymi bombami dla organizmu! Powodują nagły wzrost poziomu cukru i momentalny jego spadek. W dłuższej perspektywie takie "chodzenie na skróty" da uczucie zmęczenia, problemy z koncentracją, nadpobudliwość i drażliwość. Będziesz uczyć się wolniej i pamiętać mniej. Od czasu do czasu, np. przed zadaniem wymagającym zwiększonej koncentracji, możesz pozwolić sobie na kostkę gorzkiej czekolady. Zawiera ona antyoksydanty, magnez, potas, fosfor, a także cynk. Profesor Fernando Gomez- Pinilla przestrzega przed nadużywaniem fruktozy. Zwraca uwagę na wszechobecny syrop glukozowo- fruktozowy, ale jednocześnie nie demonizuje fruktozy naturalnie występującej w owocach. Z jego badań wynika, że wysoko fruktozowa dieta prowadzi do problemów z pamięcią. Najlepszym paliwem dla mózgu są węglowodany złożone, które stopniowo uwalniają energię. Polecamy:

  • kasze,
  • otręby,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • ziarna,
  • niełuskany ryż,
  • fasolę,
  • soczewicę.

Cynk na koncentrację

Cynk buduje komórki nerwowe, wzmacnia odporność. Jego brak powoduje senność, zmęczenie i kłopoty z koncentracją. Cynk znajdziesz w:

  • małżach,
  • ostrygach,
  • zarodkach pszennych,
  • fasoli,
  • migdałach,
  • groszku zielonym,
  • migdałach,
  • chlebie pełnoziarnistym.

Lecytyna na lepszą pamięć

Lecytyna pozytywnie wpływa na koncentrację, pamięć, refleks i zdolności psychofizyczne. Lecytynę znajdziesz w:

  • jajkach (są także dobrym źródłem witamin z grupy B, przeciwutleniających witamin A i E, żelaza oraz cynku),
  • soi (zawiera również magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy i witaminę B1),
  • rybach,
  • żółtkach jaj,
  • orzechach ziemnych,
  • kiełkach,
  • rzepaku.

Witaminy antyoksydacyjne (A, E) oraz witamina C

Witaminy A, E oraz C spowalniają procesy starzenia. Blokują wydzielanie wolnych rodników. Witamina E pozytywnie wpływa na pamięć. Uwaga! Witaminy A i E rozpuszczają się w tłuszczach! Najlepszym źródłem tych witamin są:

  • borówki,
  • czarne porzeczki,
  • truskawki,
  • wiśnie,
  • szparagi,
  • pomidory,
  • kapusta,
  • sałaty,
  • ziemniaki,
  • awokado.

Dieta dla mózgu to nie tylko potrawy na poprawienie koncentracji, posiłki hamujące procesy starzenia, minerały i witaminy, ale przede wszystkim ważna część zdrowego stylu życia. Dobrze odżywiony umysł pomaga osiągnąć stabilność emocjonalną. Zdrowy lifestyle to nie tylko dbanie o swoje ciało, ale także o umysł. Światowy trend dbania o mózg dotarł już do Polski. Powstaje coraz więcej gier i aplikacji służących treningowi szarych komórek, popularnością cieszą się gry logiczne i szarady. W aptekach znaleźć można całą paletę suplementów na koncentrację i pamięć. Coraz większą wagę przykłada się do odpoczynku, relaksu i snu. Wprowadzając w życie dietę zdrową dla mózgu, możesz zacząć od małych kroków. Kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa posyp ziarnami lnu. Do sałatki dodaj ziarna sezamu, które obfitują w magnez, żelazo, cynk, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Na drugie śniadanie zblenduj koktajl na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem jagód i otrębów. Zamiast batoników i chipsów sięgnij po migdały, pestki dyni i orzechy włoskie.

Artykuły
Brak wyników.
Więcej artykułów
Wzory
Brak wyników.
Więcej wzorów