Połączenia żywieniowe, czyli co jeść z czym, a czego unikać - zdrowe duety

Zachowywanie podstawowych zasad zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia to prosta droga do lepszego wyglądu i samopoczucia. Istotne jest nie tylko to, co jemy, ale również sposób w jaki łączymy poszczególne produkty. Są bowiem zestawy, które w połączeniu ze sobą przynoszą organizmowi dodatkowe korzyści. Inne z kolei mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Co ze sobą łączyć, żeby wydobyć z pożywienia najbardziej wartościowe składniki? Sprawdź najlepsze połączenia żywieniowe!

Dobre połączenia żywieniowe, czyli zdrowe duety

Na dobry początek dnia - muesli z owocami

Śniadaniem zapewniamy sobie energię na cały dzień, dlatego tak istotne jest, żeby dostarczyć organizmowi opty­mal­ną mie­szan­kę wę­glo­wo­da­nów i biał­ka. W jaki sposób? Jedząc peł­no­ziar­ni­ste mu­esli z dodatkiem owoców. Muesli to por­cja cen­ne­go ma­gne­zu, który wzmac­nia mięśnie i koi nerwy, a błonnik zawarty w owo­cach na długo za­pew­nia uczu­cie sy­to­ści.

Czas na przekąskę - do wyboru, do koloru: pasta ze szprotek i chudy twaróg, jajka z żółtym serem, jaja z brokułami

Co łączy te zestawy potraw? Witamina D i wapń, których duet korzystnie wpływa na pracę mózgu, pomaga schudnąć, a w przypadku kobiet łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Jajka i szprotki to źródło witaminy D, która ułatwia przyswajanie wapnia obecnego w twarogu, serze czy brokułach. Przyjmowanie witaminy D razem z wapniem chroni przed różnymi schorzeniami, a nawet może wydłużać życie.

Idealne do obiadu - pomidory i oliwa

Pomidor to warzywo często spożywane przez osoby walczące ze swoją wagą ze względu na jego niskokaloryczność. W połączeniu z tłuszczem, zawarty w pomidorach likopen odpowiadający za obniżanie poziomu cholesterolu, jest lepiej przyswajany przez ludzki organizm. Dlatego, aby w pełni wykorzystać wartości odżywcze pomidora, najlepiej łączyć go np. z oliwą z oli­wek.

Papaj rekomenduje - szpinak i mleko

Nie bez przyczyny Papaj zjadając szpinak, stawał się nadzwyczaj silny. Szpinak to źródło m. in. prowitaminy A, witaminy K, żelaza, choliny i dużej dawki chlorofilu. Jednak kwas szczawiowy zawarty w szpinaku (także w szczawiu i rabarbarze) źle wpływa na przyswajanie wapnia. Dlatego też nadmiar spożywanego kwasu szczawiowego może prowadzić do niedoboru wapnia w organizmie. Rozwiązaniem jest dodanie do szpinaku mleka, śmietany lub jajka - wtedy wapń zawarty w nabiale łączy się z kwasem szczawiowym i zasoby wapna w organizmie pozostają nienaruszone.

Do schrupania marchewka najlepiej z tłuszczem

Kolejnym warzywem, które zyskuje na połączeniu z tłuszczem jest marchewka. Ze względu na wysoką zawartość beta karotenu jest ona niezwykle cenna dla ludzkiego organizmu. Beta karoten to związek chemiczny, który chroni przed drobnoustrojami, ma właściwości antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i systemu odpornościowego. Dlatego też marchewka powinna nam towarzyszyć całe życie - od małego dziecka aż po jesień życia! Działanie marchewki może być jednak wzmocnione. Jak? Wystarczy do niej dodać niewielką ilość tłuszczu. Dzięki niemu beta karoten zawarty w marchewce przekształca się w witaminę A, która jest niezbędna do właściwego metabolizmu białka w organizmie. Witamina A chroni błonę śluzową oka przed wysychaniem, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnia normalny wzrost kości i zębów, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami i na dodatek ogranicza tempo procesów starzenia.

W piątek czas na rybę, ale tylko z czosnkiem

Razem ze spożywaniem ryb morskich lekko wzrasta poziom cholesterolu we krwi. W czosnku z kolei obecna jest alliina - związek chemiczny, który obniża poziom cholesterolu o ok. 10-12%. Dlatego ryby i czosnek to idealne połączenie żywieniowe.

Groch nie z kapustą, tylko z majerankiem

Groch ma dużo wartości odżywczych (to źródło białka roślinnego, witamin z grupy B, pierwiastków i kwasów) jednak ma jeden minus: jest ciężkostrawny, przez co może powodować wzdęcia. Jak ich uniknąć? Do grochu należy dodać majeranku, który zapobiega wzdęciom, przyspiesza metabolizm i usprawnia trawienie.

Kapusta to nie głowa pusta, tym bardziej z kminkiem i oliwą

Kiszona kapusta to źródło witaminy B12, która wpływa na nasz nastrój pozytywnie i wzmacnia odporność na stres. Spożywanie kapusty to dla organizmu istne SPA - działa odmładzająco, koi nerwy i przyczynia się do wzrostu komórek i odbudowy tkanki kostnej. Kapusta, podobnie jak groch, jest ciężkostrawna, dlatego warto dodać do niej kminek, którego właściwości chronią przed wzdęciami. Wskazane jest także łączenie kiszonej kapusty z oliwą - tłuszcz pozwola lepiej przyswajać witaminy zawarte w kapuście.

A wieczorem czerwone wino i migdały

Przeciwutleniacze i witamina E to połączenie, które wzmacnia sercę i usprawnia pracę naczyń krwionośnych. Czerwone wino jest cenne szczególnie ze względu na obecny w nim resweratrol, który działa przeciwzakrzepowo. Z kolei migdały poza wysoką zawartością witaminy E są także naturalnym antyoksydantem.

Smacznego!

Artykuły z cyklu
„Połączenia żywieniowe czyli co jeść z czym, a czego unikać”
Zobacz wszystkie