Pomarańcze - źródło witamin i minerałów wzmacniających nasz organizm

Pomarańcze - wielu z nas przepada za ich smakiem i chociaż teoretycznie możemy kupić je przez cały rok, kojarzą się niezmiennie ze świętami Bożego Narodzenia i okresem zimowym. Pomarańcze są nie tylko pyszną przekąską i dodatkiem do potraw, lecz także źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Warto wzbogacać swoją dietę o cytrusy!

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty… Zdrowotna moc cytrusów

Przede wszystkim warto zacząć od tego, że w składzie cytrusów znajdują się pektyny. Oprócz tego, że te węglowodany pomagają w powstawaniu żelu np. w dżemach, mają również składniki, które zbawiennie działają na zdrowie. Mogą one zapobiegać lub zmniejszyć ryzyko zachorowania na pewne rodzaje nowotworów, dodatkowo zmniejszą poziom cukru we krwi i pomogą w walce ze złym cholesterolem.

Z czym najbardziej kojarzą się cytrusy? Większości z nas z pewnością z witaminą C – i słusznie. Działa ona zbawiennie na nasz układ odpornościowy i pomaga zwalczyć stres. Niezwykle potrzebna jest też w przypadku, kiedy obciążamy swój organizm, na przykład paląc papierosy.

Cytrusy świetnie działają również na nasze kości, dzięki nim są one zdrowe i bardziej odporne na uszkodzenia. W celu ich wzmocnienia warto pić sok grejpfrutowy lub pomarańczowy. Wyciskać je samemu czy kupować? Oczywiście, jeżeli samodzielnie zrobimy sok, mamy sto procent pewności, że nie będzie przetworzony. Co do soków od producentów – zwracajmy uwagę na skład i od niego uzależniajmy wybór.

Owoce cytrusowe są również doskonałą przekąską dla osób, które zmagają się z anginą. Dzięki temu, że owoce te zabijają wirusy i drobnoustroje, poradzą sobie doskonale z pokonaniem choroby.

O czym warto pamiętać? Choć temperatura przechowywania owoców jest nieco inna, cytrusy najlepiej przetrzymywać w miejscach, gdzie nie przekracza ona 9 st. C. Dodatkowo już w dwa miesiące po zerwaniu owoce mają aż o 60% witaminy C mniej.

Pomarańcze – źródło witamin i minerałów

Pomarańcze to niesamowicie bogate źródło witaminy C. W 100 gramach owocu znajduje się jej aż 50 mg! Dzięki temu dodanie ich do naszej diety wzmocni naszą odporność, tym samym uchroni przed grypą czy przeziębieniem. Poza tym nie będziemy czuli się nadmiernie zmęczeni i ospali, a organizm lepiej wchłonie żelazo.

To nie wszystko! Pomarańcza pomoże również przy problemach z żołądkiem. Stanowi dużą pomoc w walce ze wzdęciami, zgagą czy zaparciami. Pobudzi trawienie i przyśpieszy metabolizm. Okazuje się więc doskonałym środkiem na świąteczne przejedzenie.

Jedzenie omawianych owoców doskonale wpływa również na kondycję naszej skóry, a wszystko to dzięki zawartości witaminy B. Z kolei w białej skórce znajduje się błonnik i witamina P. Sprawia ona, że zmniejsza się zły cholesterol. Pomarańcze pomogą również w obniżeniu ciśnienia krwi.

Owoce te są również wybawieniem dla osób, które nie lubią mleka lub nie mogą go pić. Pomarańcze zawierają bowiem naprawdę dużo wapnia. W dwóch owocach jest go tyle samo, co w szklance mleka.

Istnieją również badania, które stwierdziły, że u dzieci pijących sok pomarańczowy zmniejsza się ryzyko zachorowania na białaczkę, natomiast u dorosłych – na nowotwór jelita grubego czy wątroby. Oczywiście z niczym nie należy przesadzać. Zbyt duże ilości soku mogą być toksyczne, ze względu na to, że we krwi pojawi się wówczas za dużo potasu.

Pomarańcze są niezbędne również w naturalnym oczyszczaniu organizmu. Po pierwsze, mają w składzie naprawdę dużo wody, która nawadnia i oczyszcza organizm, po drugie natomiast witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.

Nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości – naprawdę warto wzbogacić dietę o pomarańcze. Posiadają one bardzo dużo zdrowotnych właściwości, a poza tym są smaczne i ich smak może dopełnić wiele ciekawych potraw. Kupując te owoce, pamiętajmy, że najlepsze i najpyszniejsze są te, które posiadają coś w rodzaju pępka, są gładkie i nie mają plam. Wówczas wybieramy te najbardziej soczyste.