Pyszne posiłki do pracy – poznaj 6 przepisów

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie dnia pracy bez zjedzenia przynajmniej jednego posiłku. Oprócz tego, że powiedzenie: człowiek głodny to człowiek zły, zazwyczaj jest prawdziwe, trudno nam się skoncentrować na zadaniach, być kreatywnym i pracowitym, kiedy burczy nam w brzuchu. Tutaj może pojawić się problem, ponieważ codziennie przygotowywane posiłki do pracy sprawiają, że pomysłów jest coraz mniej i często kończy się na zwykłej kanapce.

Posiłki do pracy nie muszą być nudne

Pamiętajmy, że posiłki do pracy naprawdę nie muszą być nudne i monotonne. Istnieje mnóstwo świetnych, szybkich przepisów, dzięki którym każdego dnia możemy przygotować coś innego, ciekawego i przede wszystkim pysznego. Opcji jest naprawdę wiele i zdecydowanie nie warto zamykać się na kanapkach lub odgrzewanym kolejny raz obiedzie. Co jeść w pracy? Podpowiadamy!

Sałatka z truskawkami

Nietypowe połączenia smaków mogą być bardzo smaczne. Prosta sałatka z truskawkami wydaje się więc idealnym pomysłem na posiłki do pracy. Nie chodzi tutaj jednak o sałatkę owocową, ponieważ innymi składnikami są w tym przypadku… świeży szpinak i ser. W przypadku tego ostatniego panuje dowolność, wszystko zależy od naszych ulubionych smaków, dlatego doskonale sprawdzi się zarówno ser kozi, jak i feta, mozzarella czy pleśniowe. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy na liście świeżego szpinaku położyć pokrojone truskawki, a na wierzch położyć lub pokruszyć ser. Smacznym sosem, który połączy sałatkę, będzie połączenie octu balsamicznego lub winnego z oliwą z oliwek. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, dorzucić możemy również pestki dyni, słonecznika lub dowolne orzechy.

Smoothie

Smoothie jest doskonałym drugim śniadaniem, może wystąpić także w roli deseru. Wszystko zależy od składników, a tutaj panuje już całkowita dowolność. Właściwie do każdej opcji odpowiedni będzie banan, który sprawi, że napój będzie bardziej kremowy i sycący. Wystarczy dobrać ulubione owoce lub warzywa, włożyć do blendera, dodać sok owocowy lub wodę i zmiksować na gładką masę. Jeżeli mamy ochotę na coś orzeźwiającego i zimnego, dobrym dodatkiem będzie również lód. Smoothie oprócz tego, że jest sycący, „przemyca” również mnóstwo witamin. Naprawdę warto spróbować.

Wrapy

Wrapy to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek i idealnie sprawdzą się jako posiłki do pracy. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a dodatki dowolne. Całe przygotowanie polega na tym, aby na placku tortilli rozłożyć wszystko, co lubimy, zawinąć ją, pozostawić na jakiś czas w lodówce, żeby wszystko odpowiednio się „zbiło”, pokroić wedle uznania i włożyć do lunchboxa. Smacznym połączeniem jest przykładowo posmarowanie placka serkiem twarogowym, położenie na niej plastrów łososia, dodanie szczypiorku, pomidorów (świeżych lub na przykład suszonych) czy rzodkiewki. Łososia można zastąpić szynką lub serem żółtym lub postawić na same warzywa w dowolnej kombinacji.

Kasza kuskus z dodatkami

Bardzo szybkim, zdrowym i pożywnym posiłkiem do pracy jest kasza kuskus z dodatkami. Wystarczy zalać kaszę gorącą, przegotowaną wodą, odstawić, by mogła wchłonąć ją i napęcznieć, a w tym czasie przygotować warzywa (można je ugotować na parze, podsmażyć na patelni itp.), ewentualnie również mięso (idealnie sprawdzi się filet z kurczaka w przyprawach). Składniki mieszamy ze sobą i gotowe! Proste, ale bardzo smaczne!

Sałatka z tuńczykiem

Innym przepisem, w którym możemy wykorzystać kaszę kuskus, jest prosta sałatka z tuńczykiem. Do przygotowanej wcześniej kaszy dodajemy tuńczyka (np. w sosie własnym), pokrojoną drobno czerwoną paprykę oraz kukurydzę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sałatka jest dla nas zbyt sucha, można dodać do niej majonez z jogurtem naturalnym. Będzie wówczas bardziej kaloryczna, ale równie pyszna.

Makaron z czerwonym pesto

Kolejnym szybkim, sycącym i smacznym posiłkiem do pracy jest makaron z czerwonym pesto. Możemy kupić gotowy produkt w słoiczku lub przygotować pesto samodzielnie. Potrzebujemy do tego suszonych pomidorów, orzechów (tutaj wedle uznania, odpowiednie będą zarówno migdały, jak i piniowe czy laskowe) lub pestek słonecznika, parmezanu, czosnku, listków świeżej bazylii, oliwy, soli i pieprzu. Orzechy lub pestki prażymy na patelni i studzimy, a w tym czasie resztę składników umieszczamy w blenderze i dodajemy do nich oliwę z oliwek oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Dalsze czynności polegają już tylko na dodaniu pesto do makaronu i wymieszaniu.