Superfood - co to jest i z czym to jeść?

Superfood to coś więcej niż zwykłe jedzenie. To wszystkie produkty, warzywa i owoce, które mają w sobie całe pokłady witamin i składników odżywczych. Możemy pomóc sobie i dołączyć je do swojej diety zamiast faszerować się lekami i suplementami. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze dla organizmu są te naturalne witaminy, niż zawarte w kapsułkach.

To naprawdę niesamowite, jak niektóre warzywa i owoce działają zbawiennie na ludzki organizm. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jedząc czarną fasolę minimum trzy razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, a spożywanie awokado wspomaga prawidłowy rozwój płodu.

Superfood - jagody Goji

Zwane najzdrowszymi owocami świata nie bez powodu. Przedstawiamy zaledwie kilka ich właściwości: zapobiegają starzeniu się, zawierają wapń, potas, żelazo, cynk, selen, ryboflawinę i witaminę C. Nafaszerowane są antyoksydantami, przeciwutleniaczami, minerałami i witaminami. Dodatkowo są niskokaloryczne.

Poleca się je w leczeniu reumatyzmu, a regularne spożywanie jagód goji wzmacnia kości i stawy. Wzmacniają też układ odpornościowy i wzrok. Jagody goji powinny jeść także osoby narażone na duży stres - te owoce regulują pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Wspomagają także leczenie wątroby, nerek i płuc.

Superfood - aloes

Aloes został doceniony już w starożytności. Najczęstszym jego zastosowaniem była wówczas pielęgnacja skóry - oparzeń, siniaków, trądziku itd. A jeżeliby zbadać aloes dogłębnie, dowiemy się, że zawiera ponad 75 związków leczniczych! Są to między innymi czynniki antybiotykowe, enzymy, składniki mineralne, aminokwasy czy steroidy.

Kto powinien włączyć aloes do swojej diety? Przede wszystkim osoby z problemami układu pokarmowego. Aloes alkalizuje przewód pokarmowy, a co za tym idzie - zmniejsza zakwaszenie. Reguluje pracę żołądka i skutecznie zwalcza zgagę, działa kojąco na wrzody. I tak samo, jak tysiące lat temu, aloes świetnie działa w przypadku oparzeń czy podrażnień skórnych. Natomiast picie soku z aloesu obniża poziom cukru we krwi, dzięki czemu polecany jest cukrzykom.

Superfood - komosa ryżowa

Z komosy ryżowej można zrobić praktycznie wszystko - chleb, naleśniki i słodkie desery. A jakby tego było mało, jest super jedzeniem! Komosa to źródło pełnowartościowego białka, składników mineralnych, witamin oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawiera saponiny i flawonoidy, co czyni ją przeciwalergiczną, przeciwzapalną, przeciwgrzybiczną i przeciwwirusową.

Zaleca się ją przede wszystkim w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, przede wszystkim dzięki wysokiej ilości białka. Dodatkowo komosa ryżowa pomaga w profilaktyce nowotworowej. Dowiedli tego naukowcy z Zakładu Biologii Komórki Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ w Krakowie. Dzięki temu, że nasączona jest zdrowymi tłuszczami z powodzeniem mogą ją spożywać osoby z podwyższonym cholesterolem - komosa go obniża. Zmniejsza także ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Jest również bezpieczna dla osób z celiakią.

Superfood - olej kokosowy

Ten produkt spożywczy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. I w jednej i drugiej dziedzinie nie ma sobie równych. Nazywany jest najzdrowszym olejem na świecie. Jednak czym zasłużył sobie na tytuł superfood? Przede wszystkim dlatego, że jak żaden inny olej na świecie posiada grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Spożywanie ich w niewielkich ilościach przynosi mnóstwo korzyści.

Olej kokosowy powinny wypróbować osoby walczące z nadwagą. Wymienione wyżej trójglicerydy nie odkładają się w organizmie w postaci tłuszczu, a energii - przyspieszając tym samym przemianę materii. Dodając więc olej kokosowy do posiłku, szybciej go spalimy. Olej kokosowy jest wielkim przyjacielem brzucha - nie tylko zapobiega jego otyłości, ale wszystkim chorobom z nim związanym, czyli cukrzycy, nadciśnieniu tętniczemu i zespołowi metabolicznemu.

Superfood - żeń-szeń

Ta orientalna roślina znana jest w Azji od tysięcy lat jako zioło energetyzujące. Jako jedyna roślina na świecie zawiera ponad 200 substancji aktywnych, m. in.: cukry, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Roślina zwiększa zdolność hemoglobiny do przyłączania tlenu. Pobudza układ immunologiczny, dzięki czemu organizm jest odporny na infekcje, zarówno bakteryjne, jak i wirusowe.

Osoby cierpiące na schorzenia związane z sercem, powinny zaopatrzyć się w żeń - szeń. Działa on przeciwzakrzepowo i pobudza pracę serca. Poprawia także wydolność narządów. Dobrze wpływa na sprawność intelektualną, pomagając w koncentracji i skupieniu, a także w stanach zmęczenia. Reguluje także poziom cukru we krwi oraz obniża cholesterol. Żeń-szeniem powinni się także wspierać sportowcy, ponieważ obniża poziom kwasu mlekowego we krwi. Polecany jest także kobietom w okresie menopauzy oraz osobom starszym - żeń-szeń opóźnia proces starzenia się organizmu.