Truskawki - czy mają właściwości zdrowotne?

Powstały w XVIII wieku ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek. Nie spotkamy ich dziko rosnących, ponieważ stworzył je człowiek. Kształtem przypominają serce, a ich smak przyciąga wielu z nas. Czy jednak truskawki są zdrowe?

Truskawki w kuchni

Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych owoców. Nie tylko dobrze smakują, lecz także efektownie wyglądają i gdy tylko zaczyna się ich sezon, goszczą w niemal wszystkich domach. Najlepiej spożywać je na surowo, bez dodatków, wtedy są najzdrowsze. Nie sposób jednak nie docenić, na jak wiele sposobów można je przygotować.

Truskawki można dodawać do wielu potraw, świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianek na słodko, ciast, lodów i innych deserów, ale też jako składnik wytrawnych sałatek, smakują równie dobrze także przetworzone. Dżemy, soki i kompoty z truskawek cieszą niesłabnącą popularnością.

Truskawki - źródło witamin i minerałów

Warto wiedzieć, że truskawki mają więcej witaminy C niż np. cytryna. 10 dag tych owoców pokrywa jej dzienne zapotrzebowanie. Niedobór tej witaminy przynosi szereg objawów, między innymi pogarsza się stan uzębienia, może wystąpić osłabienie, bóle mięśni i stawów czy praca układu krwionośnego. Poza tym odpowiadać on może również za pojawienie się depresji. Dlatego warto uzupełnić swoją dietę o ten składnik, a skoro truskawki są jego cennym źródłem, wniosek nasuwa się sam.

Owoce te to jednak nie tylko witamina C, lecz także witaminy B2, B3, B6, E czy A. Ta ostatnia wpływa na poprawę wzroku oraz wyglądu skóry. Truskawki są również źródłem minerałów, m.in. żelaza, które jest lepiej wchłaniane za pomocą witaminy C, fosforu i wapnia działających prawidłowo na mięśnie i kości czy magnezu pomagającego w przypadku skurczów, poprawiającego pracę układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego.

Truskawki a dieta

Owoce uważane są za kaloryczne, więc często odradza się ich spożywanie w czasie diety. Jednak truskawki można jeść bez obaw. Są niskokaloryczne, 100 gramów produktu to jedynie ok. 30 kcal, a zawarte w nich składniki nie tylko nie tuczą, ale też pomagają w odchudzaniu.

Przede wszystkim owoce te pomagają w oczyszczaniu organizmu, a pozbycie się zbędnych substancji pomaga schudnąć. Poza tym pektyny, które są zawarte w owocach, przyśpieszają i polepszają pracę jelit. Truskawki przyśpieszą i regulują trawienie. Zrzucenie zbędnych kilogramów nie jest więc niczym zakłócone, jeżeli pozwolimy sobie na spożywanie tych owoców. Pamiętajmy jednak, że mowa tylko o tych surowych, bez dodatku cukru, śmietany i innych źródeł cukru.

Truskawki są także moczopędne i żółciopędne, pomagają więc w poprawie pracy wątroby, woreczka żółciowego i nerek oraz w oczyszczeniu organizmu.

Truskawki dla zdrowia

Fruktoza to cukier zawarty w truskawkach. Jest on poddawany przemianie materii bez udziału insuliny i ma mały indeks glikemiczny. Z tego też powodu mogą je jeść osoby chore na cukrzycę - oczywiście w rozsądnych ilościach.

Jednocześnie truskawki pomagają w pobudzeniu białek odpowiedzialnych za ochronę właśnie przed cukrzycą lub chorobami serca. Owoce te mają dobry wpływ na nasze serca, np. dzięki temu, że obniżają poziom złego cholesterolu i sprawiają, że wchłanianie tłuszczów jest trudniejsze, zmniejsza się ryzyko zawału. Poza tym zapobiegają również podnoszeniu poziomu cukru we krwi.

Udowodniono także, że spożywanie truskawek może pomóc w walce z wirusem Herpes, który odpowiedzialny jest między innymi za pojawienie się opryszczki.

Truskawki zawierają kwas elagowy, co sprawia, że działają również antynowotworowo. Nie pozwalają one na mutacje komórek (dzięki czemu komórki rakowe nie mogą się wytworzyć) i wzmacniają układ immunologiczny.

Warto jednak mieć świadomość, że choć nie jest to częste schorzenie, na truskawki można mieć uczulenie. Po spożyciu tych owoców na skórze pojawia się wówczas pokrzywka, możliwa jest również biegunka. Jeżeli więc po zjedzeniu pojawią się u nas takie niepokojące objawy, należy zrezygnować z tych owoców w diecie.

Truskawki nie tylko do jedzenia

Truskawki są pyszne i zdrowe, mają jednak szereg właściwości, które sprawiają, że są również świetnym składnikiem kosmetyków. Działają przeciwzmarszczkowo, rozświetlająco, ściągająco i bakteriobójczo. Mają również właściwości, dzięki którym są pomocne w walce z przebarwieniami skóry.

Truskawki pomogą zarówno w przypadku skóry suchej, jak i mieszanej, tłustej, zmęczonej czy z trądzikiem. Oprócz dostępnych kosmetyków można samodzielnie przygotować maseczki, które mogą pomóc w uratowaniu skóry.

Maseczka dla skóry zmęczonej - truskawki należy zblendować z sokiem z cytryny i nałożyć na twarz. Dzięki takiemu zabiegowi nasza skóra zostanie nie tylko odżywiona, lecz także rozjaśniona. Maseczka pomoże również pozbyć się przebarwień.

Maseczka dla skóry suchej - truskawki należy zblendować ze śmietaną i dwoma łyżkami miodu. Taki kosmetyk nawilży i usunie podrażnienia.

 

Truskawki są owocem niemal idealnym. Oprócz tego, że doskonale smakują, okazują się również zbawienne dla naszego zdrowia. Pamiętajmy jednak, że najlepsze i najbardziej wartościowe są te owoce, które kupujemy od zaufanych sprzedawców i to w sezonie.