Owoce egzotyczne, których musisz spróbować

Owoce egzotyczne coraz łatwiej kupić w polskich sklepach. Oferta jest oczywiście okrojona, jeżeli jednak mamy taką okazję, naprawdę warto ich spróbować. Należy jednak wiedzieć, że nie wszystkie części bywają jadalne. Jak jeść tropikalne owoce i czego unikać?

Owoce egzotyczne nie zawsze stanowią problem

Mango czy awokado są dostępne w naszym kraju przez cały rok i nie ma większych problemów z ich zakupem. Może zadomowią się u nas jak kiwi lub ananas, które często nie są już traktowane jak owoce egzotyczne? Mango jest słodkie, ma jednak delikatnie cierpki posmak. Przygotowanie do spożycia jest bardzo proste, wystarczy obrać je ze skórki lub przekroić i jeść miąższ łyżeczką. Jedyną jadalną częścią awokado jest miąższ znajdujący się naokoło dużej pestki. Owoc konsystencją przypomina masło i ma posmak włoskich orzechów. Świetnie sprawdzi się jako pasta na kanapce, dodatek do sałatek czy lodów.

Trujące owoce egzotyczne?

Cherymoja jest owocem o niezwykłym smaku, porównywanym do połączenia mango, truskawki i ananasa. Spożywając ją, musimy jednak mieć świadomość, że jej pestki są trujące! Jedząc ten pyszny owoc egzotyczny, pamiętajmy, by je omijać. Karambola z kolei wygląda naprawdę zjawiskowo, ponieważ po przekrojeniu przypomina gwiazdę. Chociaż wszystkie części są jadalne, owoc jest trujący dla osób z chorobą nerek. Zawiera on bowiem neurotoksynę, którą przefiltruje tylko zdrowy organizm.

Owoce egzotyczne, które przyciągają wyglądem

Sałatka posypana owocami granatu wygląda po prostu pięknie. Czerwone ziarenka nie tylko dobrze się prezentują, lecz także smakują. Wystarczy przekroić owoc na pół i zjeść rubinowe wnętrze. Ciekawy jest również tamarillo, który wyglądem łudząco przypomina… pomidora. Nie ma się jednak czemu dziwić, ponieważ pochodzą oni z jednej rodziny. Ten owoc egzotyczny jest słodko-gorzki, a przed zjedzeniem powinno się go sparzyć i obrać ze skórki.

Łudząco podobne owoce egzotyczne

Bardzo łatwo pomylić liczi i rambutana. Oba owoce egzotyczne mają twardą, lekko czerwoną skórkę, chociaż u rambutana jest ona pokryta dużą liczbą długich kolców przypominających włoski. Wystarczy obrać je, ominąć pestkę i rozkoszować się przyjemnym, słodkim smakiem.

Durian – owoc egzotyczny o smaku… czosnku

Zapachem przypomina zgniłą cebulę, a smakiem połączenie czosnku, migdałów i śmietany. Trudno zaprzeczyć, że taki owoc egzotyczny nie brzmi zachęcająco. Mimo wszystko durian jest bardzo lubiany i wielu ludzi naprawdę się nim zachwyca. Jeżeli chcemy go spróbować, wystarczy przeciąć grubą skórę i zjeść miąższ. Pestki można uprażyć, będą wtedy smakować jak orzechy.

Owoce egzotyczne coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. Zanim jednak zabierzemy się za wypróbowanie tych tropikalnych smaków, warto sprawdzić, czy robimy to w prawidłowy sposób, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy.