Jak szybko usunąć konto w serwisach społecznościowych?

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak dużo informacji pozostawiamy w Internecie. Najwięcej danych przekazujemy za pośrednictwem serwisów społecznościowych, zaczynając od rejestracji, wypełnieniu informacji o sobie, kończąc na regularnym dodawaniu wpisów, które widzą wszyscy internauci. Nic dziwnego, że reklamy kontekstowe zyskały w ostatnich latach na popularności. Specjaliści od marketingu nie mają oporów przy wykorzystywaniu udostępnianych - najczęściej nieświadomie – przez nas danych. Gorzej, jeśli znajdą się w rękach niepowołanych osób, np. hakerów. Załóżmy jednak, że dbamy o własną prywatność, lecz pewnego dnia mamy zamiar całkowicie usunąć konto w serwisach społecznościowych, takiego jak Facebook czy Twitter. Szybko okazuje się, że albo nie mamy takiej możliwości, albo kryje się pod niezrozumiałym dla przeciętnego użytkownika regulaminem. Jak poradzić sobie w takiej sytuacji?

Usuń konto w serwisach społecznościowych dzięki Justdelete.me

Istnieje prosty sposób na usunięcie konta założonego w serwisach społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Soundcloud, eBay czy Flipboard. Jeśli chcemy, aby informacje o nas zniknęły bezpowrotnie, należy przejść na stronę internetową justdelete.me. Znajdziemy tam listę aż 320 zagranicznych serwisów społecznościowych. Każdy z nich podzielony jest na ramkę różnicą się kolorem. Co należy zrobić, aby usunąć konto w wybranym serwisie? Sposób usunięcia omówimy na przykładzie serwisu Facebook.

Konto w serwisach społecznościowych - usuwanie

  • Logujemy się do wybranego serwisu – w tym przypadku Facebook

  • Klikamy w odpowiednią ramkę na stronie justdelete.me

  • Przechodzimy do serwisu i za pomocą jednego przycisku usuwamy konto na zawsze.

Konto w serwisach społecznościowych - co oznaczają kolorowe ramki przy nazwach?

Jak widać, sam proces usuwanie konta można zakończyć w trzech krokach. Niestety nie wszystkie serwisy oferują tak łatwą możliwość usunięcia swoich danych na stałe. Z poziomu strony Justdelete.me wszystkie adresy oddzielone są kolorowymi ramkami. Co dokładnie oznaczają poszczególne kolory?

  • kolor zielony – po kliknięciu możemy całkowicie usunąć konto wraz ze wszystkimi informacjami, które udostępniliśmy

  • kolor pomarańczowy – w zależności od regulaminu serwisu, możemy sami usunąć konto lub skorzystać z pomocy obsługi technicznej, która wykona tę czynność na naszą prośbę

  • kolor czerwony – brak możliwości samodzielnego usunięcia konta oraz wszystkich danych, należy skorzystać z pomocy obsługi technicznej

  • kolor czarny – brak możliwości usunięcia konta, możemy wyłącznie dezaktywować konto, w wyjątkowych przypadkach skasowanie konta jest możliwe, ale dane zostają w bazie serwisu

Konto w serwisach społecznościowych - dbaj o bezpieczeństwo danych!

Jeśli zależy nam na bezpieczeństwie danych osobowych w serwisach społecznościowych, to warto zapamiętać stronę Justdelete.me. Pomaga szybko zorientować się, czy w przyszłości będziemy mieli wgląd do zmian lub możliwości usunięcia konta na stałe. Warto pamiętać, że wyłącznie dezaktywując konto nie mamy pewności, czy nasze dane pozostaną bezpieczne. Nawet jeśli dostęp do nich mają wyłącznie twórcy stron, to zawsze istnieje ryzyko, że w niespodziewanym momencie nasze dane zostaną udostępnione osobom niepowołanym. A tego byśmy nie chcieli - nie zawsze to, co trafia na Facebooka lub Twitter i to, co mogą zobaczyć wszyscy użytkownicy, pokrywa się z prawdziwymi informacjami o nas.