Zielona kawa - dlaczego opłaca się ją pić?

Wielu z nas chętnie i często sięga po czarną kawę. Lubimy jej smak i aromat, poza tym cenimy właściwości pobudzające. Poranek w pracy bez tego napoju nierzadko sprawia, że nie możemy się skupić. Choć tak często po niego sięgamy, warto wiedzieć, że posiada on również szereg wad, sprzyja odwodnieniu organizmu, przyśpiesza pracę serca, może wywołać nudności i bóle brzucha, a także zwiększyć ciśnienie krwi. Jeżeli jednak kofeina jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, zastanówmy się nad zakupem kawy zielonej, która dodatkowo pomaga w odchudzaniu. Jak pozyskiwana jest zielona kawa i dlaczego warto ją pić?

Ziarna czarnej i zielonej kawy z tego samego krzewu?

Może się wydawać, że zielona kawa jest gatunkiem tego napoju. Jednak zarówno ona, jak i czarny odpowiednik pochodzą z tych samych ziaren, które początkowo są właśnie zielone, następnie ich kolor zbliża się do czerwieni, wówczas ziarna są palone i przybierają znaną nam formę.

Jak smakuje zielona kawa?

Fani znanego smaku czarnego napoju, mogą się zawieść. Przede wszystkim zielona kawa ma w sobie mniej charakterystycznej goryczy, a jej smak jest łagodniejszy, można wyczuć również lekką kwaskowatość. Wielu pijących porównuje ją do zielonej herbaty. Nie wszystkim osobom będzie smakowała, ale jeżeli zdecydowaliśmy się na jej spożywanie w celach prozdrowotnych – możemy ją potraktować jak ziołowy napar. Jak wiadomo, niekoniecznie ma on nam smakować, a najważniejsze jest działanie. Przecież nie od dziś wiadomo, że to właśnie gorzkie lekarstwa są najskuteczniejsze.

Dlaczego warto sięgać po zieloną kawę?

Słowo-klucz w przypadku prozdrowotnych zadań zielonej kawy to kwas chlorogenowy. Choć wywołuje skojarzenia z chlorem i nie wywołuje pozytywnych skojarzeń, w tym przypadku mamy do czynienia z greckim słowem chlorós, oznaczającym żółtozieloną lub jasnozieloną barwę. Dlaczego ten kwas jest tak istotny?

Przede wszystkim posiada właściwości przeciwutleniające, dlatego też hamuje rozwój komórek nowotworowych i opóźnia procesy starzenia. Kiedy omawiana substancja dostanie się do organizmu, spowalnia wchłanianie się cukrów, więc organizm musi wykorzystywać swoje zapasy. Wraz z kofeiną ograniczają przyswajanie glukozy, co rozpoczyna proces redukcji odłożonego tłuszczu. To dlatego uznaje się, że zielona kawa za świetny sposób na odchudzanie.

Regularne picie tego zielonego napoju pomoże również w walce z cellulitem. Poza tym kwas chlorogenowy ma właściwości przeciwgrzybiczne czy bakteriobójcze. Pamiętajmy przy tym, że chociaż zielona kawa naprawdę działa pozytywnie na nasz organizm, nie jest lekarstwem, a jedynie suplementem, który może działać zapobiegawczo.

Jak przygotować zieloną kawę?

Skoro wiemy już, dlaczego warto kupić i pić zieloną kawę, kolejnym krokiem powinno być jej prawidłowe przygotowanie. Przede wszystkim warto odłożyć ekspres ciśnieniowy, ponieważ zalanie jej wrzątkiem, pozbawi ją wszelkich właściwości. Odpowiednia temperatura to taka, która wynosi ok. 90 st. C. Możemy zalewać całe ziarna kawy, jednak wygodniejszym sposobem jest ich zmielenie.

Zielone ziarna są twarde i sprężyste – jeżeli wrzucimy je bezpośrednio do młynka, łatwo możemy go uszkodzić. Warto wcześniej zgnieść je, na przykład w moździerzu. Sklepy często oferują mielenie na miejscu – jeśli mamy taką możliwość warto z tego skorzystać. Napar przygotowujemy z 2-3 łyżeczek kawy, kiedy natomiast wybieramy całe ziarna, pamiętajmy, że możemy zalać je nawet trzykrotnie, dlatego nie warto wyrzucać ich po pierwszej wypitej filiżance.

Zielona kawa jest zdrowsza od czarnej, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Choć uznawana jest za mniej smaczną, warto jej spróbować i sprawdzić, czy rzeczywiście tak dobrze działa na nasz organizm. Jeżeli naprawdę nie będziemy w stanie wypić jej w czystej postaci, również do niej można dolać mleka lub lekko osłodzić ją miodem. Warto jednak ograniczyć dodatki, które mogą być kaloryczne i niwelować odchudzające właściwości zielonej kawy.