Co wspólnego ma olej arganowy z kozą?

Olej arganowy kojarzy się przede wszystkim z kosmetykami do włosów, ale ma jeszcze szereg innych właściwości, które warto poznać. Drzewo arganowe rośnie w Maroku i to właśnie tam produkuje się to płynne złoto. Co z tym wszystkim ma wspólnego koza?

Długowieczne drzewo arganowe

Olej arganowy pozyskuje się z ziaren drzewa arganowego. Spotkamy je jedynie w Maroku. Roślina ta jest niezwykła. Potrafi rosnąć nawet przez 150 do 200 lat, w temperaturach od 0 do 50 stopni Celsjusza. Jej korzenie sięgają do 30 metrów w głąb ziemi, dlatego warunki pustynne nie są żadnym problemem dla jej rozwoju. Owoce pojawiają się w cyklu dwuletnim. Przerwa może być dłuższa, jeżeli panuje susza. Są one zazwyczaj wielkości niedużej śliwki, mają orzech i nasiona w środku. To właśnie z nasion pozyskuje się olej arganowy.

Dlaczego warto stosować olej arganowy?

Olej arganowy jest świetnym kosmetykiem do włosów. Oprócz tego, że może być stosowany w szamponach i odżywkach, sam stanowi doskonałą wcierkę. Warto regularnie wcierać go we włosy i zostawić na jakiś czas. Olej pomoże zlikwidować rozdwojone końcówki i nada dobry wygląd lokom. Poza tym płynne złoto świetnie nawilża ciało i będzie zbawieniem dla osób, które walczą z suchą skórą. Dzięki swoim właściwościom opóźnia także proces jej starzenia i sprawia, że jest rozjaśniona. Olej używany jest również do szybszego gojenia ran i zapobiegania rozstępom, na przykład w czasie ciąży. Pomoże także z suchymi, spierzchniętymi ustami.

W kuchni nie powinniśmy używać oleju arganowego do smażenia, jednak, jako że jego smak jest nieco orientalny, będzie doskonałym dodatkiem do sałatek czy sosów.

Sprawdzajmy etykiety. Kupowanie podróbek oleju to jedynie strata pieniędzy. Czym się cechują? Przede wszystkim małą zawartością arganu. Powinniśmy zwrócić na to szczególną uwagę.

Olej arganowy - co z tą kozą?

Pień drzewa arganowego nie jest prosty, co ułatwia kozom wspinaczkę i zjadanie owoców. Są one ich głównym posiłkiem. Nowe drzewa często pojawiają się tam, gdzie zwierzęta wydalą resztki. Co więcej, przetrawiony środek owoców, sprawia, że proces obróbki jest prostszy, dlatego podobnie jak w przypadku najdroższej kawy świata kopi luwak, najcenniejszy olej arganowy produkowano właśnie z odchodów wspomnianych kóz. Aktualnie taki rodzaj nie jest łatwo dostępny, a sposób ten nie jest wykorzystywany często.

Olej arganowy zdecydowanie zasługuje na miano płynnego złota. Ma wiele właściwości, dzięki którym staje się zarówno cennym kosmetykiem, jak i produktem przydatnym w kuchni.