Anemia – czym jest i jak sobie z nią poradzić?

Odczuwasz zmęczenie, kręci ci się w głowie, a w nocy nie możesz spać? Wszyscy mówią ci, że wyglądasz niewyraźnie, a twoja skóra jest bardzo blada? Prawdopodobnie zła dieta lub intensywny tryb życia sprawiły, że dopadła cię anemia. Jak sobie z nią radzić?

Anemia - czym jest?

Anemia to inaczej niedokrwistość. Charakteryzuje się obniżonym poziomem hemoglobiny. Dochodzi do niej przez niedobór żelaza lub witaminy B12, choć może być także powikłaniem po krwotoku. Anemii nie należy ignorować, nawet jeżeli jest łagodna, ponieważ jej pogłębienie może doprowadzić do poważnych schorzeń, między innymi upośledzenia czucia czy nawet zaburzeń psychicznych.

Anemia - jak się objawia?

Początkowo możemy w ogóle nie odczuwać, że coś dzieje się w naszym organizmie. Dlatego tak ważne są okresowe badania krwi, dzięki którym upewnimy się, czy wszystko jest w porządku. Jeżeli jednak czujemy, że brak nam energii i jesteśmy przemęczeni, poza tym kręci nam się w głowie, odczuwamy też duszności, a nasze serce bije bardzo szybko, przede wszystkim przy wysiłku – prawdopodobnie występuje u nas właśnie niedokrwistość. Innymi objawami są także łamliwe paznokcie, skurcze mięśni, silne odczuwanie zimna oraz bezsenność. Osoby, które chorują na anemię są też zazwyczaj bardzo blade.

Anemia - szpinak lekiem na całe zło?

Utarło się przekonanie, że dieta podczas anemii powinna być bogata przede wszystkim w wątróbkę, buraki i szpinak. Ostatni z wymienionych składników miał pomagać szczególnie tym osobom, które nie jedzą mięsa. Warto jednak wiedzieć, że nie jest on tak bogaty w żelazo, jak do niedawna twierdzono, poza tym przyswajamy tylko 1% z całej zawartości tego pierwiastka. Nie znaczy to jednak, że surowy szpinak nie jest ważny w takiej diecie. Wręcz przeciwnie - posiada on również dużo kwasu foliowego, który zwiększa produkcję czerwonych krwinek.

Anemia - a może pokrzywa?

Innym składnikiem, który pomaga w leczeniu anemii jest pokrzywa - bogata w witaminę C i żelazo. Wspomniana witamina sprawia, że organizm dobrze przyswaja żelazo, co jest oczywiście bardzo istotne w leczeniu tego typu schorzeń. Jeżeli mamy taką możliwość, spróbujmy zerwać świeżą pokrzywę i zrobić z niej sok. Będziemy wówczas pewni, że nie jest on w nawet najmniejszym stopniu przetworzony. Już 2 łyżki dziennie sprawią, że poczujemy się lepiej, a wyniki się poprawią.

Anemia - mięso, które przyprawia o dreszcze

Zazwyczaj przy anemii polecana jest wątróbka, czarny salceson czy wołowe serca oraz nerki. Brzmi to nieapetycznie i dużo osób już słysząc nazwę, traci ochotę na jedzenie. Nie warto się jednak zniechęcać i mimo wszystko spróbować potraw. Odpowiednio przygotowane mogą być naprawdę smaczne. Starajmy się nie myśleć o tym, co dokładnie mamy na talerzu.

Anemia - pozostałe składniki

Pomocny w leczeniu anemii jest także sok z buraka. Można również spróbować przyrządzić syrop z tego warzywa i pić 1–2 łyżki dziennie. Wystarczy pokroić dużego buraka i zasypać cukrem, a jeżeli nie lubimy słodkiego smaku, dodać trochę soku z cytryny. Warto pić również świeży sok marchewkowy. Bogate w żelazo będą warzywa strączkowe, ziemniaki czy szczypior. Wzbogaćmy dietę także o sałatę, cukinię, natkę pietruszki, brokuły i suszone owoce. Unikajmy natomiast kawy i herbaty, które sprawiają, że żelazo się nie wchłania, oraz słodyczy, ponieważ zawierają  tylko puste kalorie i żadnych wartości odżywczych.

Anemię możemy łatwo wyleczyć, jednak niezbędna jest do tego odpowiednia dieta. Oczywiście, możemy łykać witaminy, ale złe odżywianie zawsze będzie mieć wpływ na nasze zdrowie. Zdrowe, pełnowartościowe produkty sprawią, że wyniki wrócą do normy, a my zaczniemy się naprawdę dobrze czuć.