Kuchnia norweska nie jest bardzo rozpoznawalna. Tak naprawdę niewielu ludzi, którzy nigdy nie odwiedzili tego kraju wie, co jest typowym daniem i jakie smaki są dominujące. Mimo że nie jest tak popularna, jak włoska czy francuska, kuchnia norweska także zasługuje na uwagę. Jeżeli spędzamy wakacje w tym kraju, zdecydowanie powinniśmy jej spróbować. Co zjemy w Norwegii?
Popularne smaki kuchni norweskiej
Głównym smakiem w norweskiej kuchni są ryby. Najpopularniejsze z nich to dorsz, łosoś, śledź i pstrąg. Ze względu na skandynawski klimat posiłki są zazwyczaj dość proste, jednak sycące i dodające energii. Norwegowie nie używają zbyt wielu przypraw, najpewniej z racji tego, że dość późno odkryli ich zastosowanie. Bardzo często do ryb podawane są ziemniaki z niewielką ilością warzyw. Kuchnia norweska pozwala nam również na spróbowanie bardziej nietypowych dań, składających się z mięsa wieloryba, renifera czy foki.
Charakterystyczne dania kuchni norweskiej
Jak już wspomniano, w Norwegii je się głównie ryby. Przygotowywane są w niemal każdej postaci, przykładowo popularne są ryby suszone – z solą lub bez. Przebywając w tym kraju, z pewnością warto spróbować marynowanego łososia. To jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni norweskiej, które można odnaleźć pod nazwą gravlaks. Jeżeli poszukujemy mocnych kulinarnych wrażeń, warto pokusić się o smalahove. Nie wszyscy jednak się na to zdecydują, ponieważ na naszym talerzu pojawi się wówczas… solona i wędzona głowa owcy. Widok jest dość ekstremalny i odstrasza wielu zagranicznych turystów. Z kolei reinsdyrstek to kotlet z renifera, który jest bardzo znaną potrawą mięsną w tym kraju.
Kuchnia norweska i kawa
Norwegowie to nałogowi kawosze. Ze względu na zamiłowanie do ciemnej, mocnej, dobrze smakującej kawy, nie brakuje miejsc, w których wypijemy coś naprawdę godnego uwagi. Norwescy bariści przygotowują przepyszną kawę, której po prostu nie można się oprzeć. Funkcjonuje nawet pogląd, że zdecydowanie nie powinno się ich prosić o napój bez kofeiny. Jeżeli więc kochamy kawę, musimy spróbować jej właśnie w tym kraju.
Owoce leśne w kuchni norweskiej
W kuchni norweskiej do deserów dodaje się przede wszystkim owoce leśne, a najbardziej popularnymi są jagody, maliny i moroszka, czyli mała pomarańczowa malina. Ostatnia z wymienionych jest szczególnie lubiana i bardzo często używana. Norwegia to deserowy raj dla wszystkich, którzy upodobali sobie tego rodzaju owoce.
Kuchnia norweska jest naprawdę godna wypróbowania. Z całą pewnością potrawy nas nasycą i dodadzą energii, a dodatkowo z pewnością będą świetnie smakować. Podczas takich wakacji możemy zjeść coś, czego na pewno nie znajdziemy w naszym kraju i odbyć niesamowitą podróż kulinarną. Wszystko to będzie owiane aromatem przepysznej, prawdziwej kawy, której nie warto sobie odmawiać.