Pomysłem rządu na wsparcie branży gastronomicznej poszkodowanej w wyniku ograniczeń spowodowanych pandemią są bony żywnościowe. Na czym ma polegać pomoc? Czy rozwiąże ona chociaż częściowo problemy, z jakimi obecnie zmagają się przedsiębiorcy?
Bony żywnościowe – czy pomogą branży gastronomicznej?
Rząd w celu pomocy branży gastronomicznej – w której działalność firm znacząco ograniczono w związku z pandemią – zastanawia się nad wprowadzeniem bonów żywnościowych.
Według pomysłu pracodawcy z różnych sektorów gospodarczych mieliby rozdawać je pracownikom. Ze środków państwa dopłacana byłaby część wartości bonu. Pracownicy dostaliby pewną kwotę, którą mogliby przeznaczyć na posiłki „na wynos” z dowolnie wybranego lokalu gastronomicznego.
Oprócz tego rozważane jest obniżenie VAT dla branży gastronomicznej. Obecnie firmy w tym sektorze mogą świadczyć usługi wyłącznie „na wynos” i sądząc po aktualnej sytuacji epidemicznej i przedstawianych danych, można przewidywać, że w najbliższym czasie nic się nie zmieni.