Często w ramach prowadzonej działalności konieczne jest uczestnictwo w biznesowych spotkaniach. To właśnie podczas ich trwania zapadają ważne decyzje. Jakie zasady obowiązują np. podczas biznesowej kolacji? Jak się zachować, aby nie popełnić “gafy”? Oto kilka wskazówek.
Cel spotkania
Celem spotkania, czy kolacji biznesowej, jest omówienie ważnych kwestii zawodowych. W związku z tym należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej powagi. Zmyłką może okazać się nastrojowa muzyka czy luźna atmosfera panująca przy stoliku, jednakże ciągle należy mieć na uwadze cel spotkania.
Wybór odpowiedniego miejsca spotkania
W sytuacji, gdy występujemy w roli gospodarza, warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniego miejsca spotkania. Można np. zlokalizować kilka dobrych restauracji i sprawdzić, czy panująca w nich atmosfera sprzyja “robieniu interesów.” Niezbędne jest dokonanie rezerwacji na odpowiednią liczbę osób. Warto zwrócić także uwagę czy zaproszone osoby palą papierosy, aby wybrać odpowiednią salę. Gdy kwestie te zostaną ustalone, można usadzić odpowiednio osoby, aby czuły się komfortowo.
Savoir-vivre
Gospodarz powinien zachowywać się zgodnie z zasadami savoir-vivre, a więc po zajęciu miejsca należałoby rozłożyć serwetkę na kolanach. Nieeleganckie jest wkładanie jej za koszulę czy pasek.
Luźna atmosfera na początku spotkania
Aby osoby uczestniczące w spotkaniu czuły się swobodnie, warto na początku rozluźnić atmosferę tematami innymi niż zawodowe. Dopiero po zamówieniu posiłku można przejść do sedna, omawiając tematy biznesowe.
Szacunek dla obsługi restauracji
Do obsługi restauracji należy zwracać się w sposób uprzejmy, gdyż nieodpowiednie odzywki mogą sprawić, że otoczenie odbierze nas źle.
Zdecydowany gospodarz
Gospodarz dokonujący rezerwacji w wybranej restauracji, powinien wiedzieć, w jakich potrawach się ona specjalizuje, aby móc doradzić swoim towarzyszom. Zbyt długie zastanawianie się nad wyborem dania nie jest wskazane. Należy mieć na uwadze, że to gość ma pierwszeństwo w składaniu zamówienia.
Wybór potrawy
Wybór potrawy, której nie znamy, nie należy do najlepszych decyzji. Gdy ta okaże się mało smaczna, nie wyrażajmy swojej negatywnej opinii o restauracji czy obsłudze głośno. Może to wpłynąć na pogorszenie atmosfery. Nie należy także zwracać potrawy - wyjątkiem jest sytuacja, gdy potrawa zupełnie nie nadaje się do spożycia.
“Operowanie” sztućcami
Istnieją dwa powszechne sposoby trzymania sztućców:
amerykański - nóż trzymany jest w prawej ręce, a widelec w lewej zębami do dołu, po odkrojeniu max. trzech kawałków nóż należy odłożyć na talerz, a widelec przełożyć do prawej ręki, zębami do góry,
kontynentalny - podobnie jak w stylu amerykańskim z tą różnicą, że widelec nie jest przekładany do prawej ręki, a podnoszony do ust zębami do dołu, nóż w prawej ręce może służyć do nałożenia jedzenia na widelec.
Koniec posiłku
Koniec posiłku sygnalizowany jest odpowiednią pozycją sztućców: nóż i widelec powinny być ułożone równolegle na godzinie 10 i 4, nóż na górze trzonkiem skierowanym w stronę godziny 4.
Rachunek i napiwek
Gospodarz, który zaprosił do stołu powinien uregulować rachunek. Bez znaczenia jest wówczas płeć gościa. Należy również pamiętać o zostawieniu napiwku, który zazwyczaj wynosi 15-20 proc. ceny.
Podziękowanie dla gospodarza
Gospodarzowi, który zorganizował spotkanie należą się podziękowania. Można tego dokonać osobiście lub listownie.