0 0
dni
0 0
godz
0 0
min
0 0
sek

Domowy syrop - sposób przygotowania i zastosowanie

Nasz ekspert:
Artykuły autora

Wielkość tekstu:

Zapewne wielu z nas to zna – kiedy pojawiał się kaszel mama lub babcia robiły w słoiku domowy syrop z cebuli i niemal terroryzowały nim nas - swoje dzieci, które niechętnie połykały ten specyfik. W końcu jak polubić taką mieszankę? Jednak dobrze wiedziały, co robią, i dlaczego zmuszają nas do wypicia mikstury. Domowesyropy są zdrowe i doskonale wspomagają walkę z nieprzyjemnymi dolegliwościami, jakie dopadają nas w czasie przeziębienia czy grypy. Wszyscy mamy świadomość, jak wiele właściwości zdrowotnych mają warzywa i owoce, dlatego nie powinno nas dziwić, że naturalne syropy są świetnym domowym lekarstwem. Poza tym naprawdę nietrudno je przygotować. Często szukamy domowych sposobów na pozbycie się kaszlu czy bólu gardła. Sięgnijmy wtedy po takie domowe syropy. Oprócz tego, że polepszą nasze zdrowie, zyskamy 100-procentową pewność, że zawierają tylko naturalne składniki.

Syropy można przygotować w wielu wersjach. Choć pierwszy na myśl przychodzi nieśmiertelny domowy syrop z cebuli, do przygotowania leczniczych mikstur możemy użyć nie tylko warzyw, lecz także owoców, ziół czy kwiatów. Przedstawiamy 5 przepisów na domowe syropy, które można bez problemu przygotować samodzielnie.

Domowy syrop z cebuli

Domowy syrop z cebuli jest popularny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Takie lekarstwo pomoże, kiedy męczy nas kaszel, ułatwi bowiem odkrztuszenie. Choć zapach jest dość specyficzny, syrop jest słodki, więc idealnie sprawdzi się w przypadku przeziębień u najmłodszych. Taka mikstura z cebuli pomoże również wzmocnić odporność.

Składniki:

  • 2 cebule,

  • cukier (opcjonalnie miód).

Domowy syrop można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na drobnym posiekaniu cebuli i obfitym zasypaniu jej cukrem. Drugi z kolei na „przekładańcu” – duże plastry cebuli, miód, następnie znowu plastry cebuli itp.

Sok, który powstanie w wyniku takich działań, można przelać do osobnego słoika czy butelki i podawać 2-3 razy dziennie jedną łyżeczkę.

Syrop z buraków

Domowy syrop z buraków ma podobne zastosowanie, jak ten z cebuli, pomoże w przypadku silnego kaszlu czy obniżonej odporności, ale oprócz tego warto podawać go osobom z anemią. Zawiera również kwas foliowy, więc będzie odpowiedni dla kobiet w ciąży.

Składniki:

  • burak ćwikłowy,

  • cukier.

Buraka kroimy w kostkę lub trzemy na tarce i zasypujemy 4-5 łyżkami cukru. Powstały sok można przelać do osobnego naczynia. Jeżeli chodzi o dawkowanie, dzieciom najlepiej podawać 2-3 razy dziennie łyżeczkę domowego syropu, z kolei dorośli mogą pić syrop po każdym posiłku.

Domowy syrop z miodem i dodatkami

Miód pomoże nam pozbyć się przeziębienia i jego nieprzyjemnych objawów. Zmniejszy kaszel, ból gardła, a nawet duszności. Co do dodatków mamy właściwie całkowitą dowolność. Np. połączenie miodu z cytryną i imbirem jest przeciwzapalne, działa przeciwbólowo i ma zbawienny wpływ na układ trawienny.

Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy warstwowo ułożyć owoce czy zioła, zalewając je miodem. Dodatki powinny zajmować około ¾ naczynia, resztę powinien wypełnić miód.

Syrop z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski, popularnie znany jako mlecz, również doskonale sprawdza się jako składnik naturalnego syropu. Pomoże w przypadku silnego kaszlu czy bólu gardła.

Składniki:

  • kwiaty mniszka lekarskiego (mniej więcej litrowy słoik),

  • 1 kg cukru,

  • 1 łyżka spirytusu.

Domowy syrop tworzymy warstwowo, zasypując kwiaty cukrem. Na końcu ugniatamy, dodajemy spirytus i ostatnią łyżkę cukru. Oczywiście tego syropu nie powinno podawać się dzieciom, ze względu na to, że zawiera on alkohol.

Domowy syrop z chrzanem

Chrzan jest równie pomocny przy infekcjach, jak wspomniane wyżej składniki.

Składniki:

  • 2 łyżki tartego chrzanu,

  • woda,

  • miód.

Chrzan zalewamy szklanką letniej przegotowanej wody. Zamykamy naczynie i odstawiamy mieszankę na godzinę. Po tym czasie przecedzamy miksturę i dodajemy miód. Stosunek miodu do wody powinien wynosić 1:1.

Przygotowanie naturalnych syropów jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Dzięki samodzielnemu tworzeniu lekarstw mamy pewność, co zażywamy. Warto więc wspomóc kupowane lekarstwa tymi, które możemy zrobić w domu.

Artykuły
Brak wyników.
Więcej artykułów
Wzory
Brak wyników.
Więcej wzorów