Gruszka jest delikatna, słodka i naprawdę smaczna, dzięki czemu podbija świat już od wieków! Swoją wędrówkę rozpoczęła w starożytnej Persji, aby dotrzeć do Grecji i Rzymu. Stała się na tyle popularna, że jej uprawą zajmował się sam Juliusz Cezar. Skoro więc doceniana jest od setek lat, warto przyjrzeć się jej bliżej! Przeczytaj artykuł i poznaj zdrowotne właściwości gruszki.
Gruszka - moc witamin i minerałów
Gruszka jest nie tylko słodka i smaczna. W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, B1, B2, B6, C, miedź, magnez, potas, jod, bor, wapń czy żelazo. W dodatku 100 gramów tego owocu to zaledwie ok. 50 kcal, co sprawia, że jest nie tylko zdrowa, lecz także idealna dla wszystkich, którzy są na diecie.
Wiele pozytywnych właściwości ma zarówno miąższ, jak i skórka - zawiera ona przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne. Jedyne, co więc powinno zostać po zjedzeniu tego owocu, to ogryzek!
Przed czym ochroni nas gruszka?
Lista pozytywnych właściwości gruszki jest długa i z całą pewnością warto się z nią zapoznać. Być może, jeżeli nie jesteśmy fanami jej smaku, to właśnie wpływ tych owoców na zdrowie przekona nas do włączenia ich do diety?
-
Przede wszystkim gruszka jest źródłem dużych ilości potasu (szacuje się, że 100-200 mg na jeden owoc), który wpływa na poprawę pracy mięśni (a tym samym serca), pamięci i koncentracji oraz pracę układu nerwowego.
-
Gruszka zawiera również miedź, która sprawia, że zapamiętujemy więcej i łatwiej idzie nam nauka, nasz centralny układ nerwowy działa prawidłowo, a nasza psychika jest w lepszej kondycji.
-
Te owoce są także źródłem kwercetyny i epikatechiny. Pierwszy ze składników może zapobiegać uszkodzeniom tętnic, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera czy nowotwór. Drugi z kolei sprawia, że nasz mózg jest lepiej ukrwiony i pamięć lepsza. Poza tym chroni przed udarem mózgu. To kolejny dowód na to, jak ważne są gruszki dla uczniów, studentów i wszystkich innych osób, które muszą przyswajać wiedzę.
-
Spożywanie tych owoców może chronić nasz organizm przed nowotworami, np. przełyku, jelita grubego czy żołądka.
-
Gruszka zawiera również bor, dzięki któremu w organizmie zatrzymywany jest wapń, a co z tego wynika, nasze kości są wzmocnione. Dlatego też warto wzbogacić swoją dietę w ten owoce, jeżeli chcemy chronić się przed osteoporozą.
-
Gruszki to także bogate źródło błonnika, zbawiennego dla naszego układu trawiennego. Przede wszystkim pomoże on w walce z zaparciami oraz wzdęciami, a w dodatku przyśpieszy i ułatwi trawienie pokarmów. Co ciekawe, błonnik może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia hemoroidów.
-
Owoce te zawierają również kwas jabłkowy. To ważna informacja dla wszystkich, którzy toczą walkę z kamieniami żółciowymi - obecność kwasu pomaga w tym procesie.
-
Warto sięgnąć po gruszki również w czasie infekcji, ponieważ używane są one już od wieków jako produkt przeciwgorączkowy i przeciwzapalny. Owoce pomogą także przy zapaleniu pęcherza moczowego.
-
Jeżeli rany goją się nam wolno, spróbujmy okładu z naparu z gruszek. Pomaga on w szybszym gojeniu ran.
-
Gruszki mogą być także ulgą dla naszego żołądka, nie tylko sprawiają, że trawimy lepiej i szybciej, lecz także zmniejszają siłę bólu brzucha, dolegliwości żołądkowe i pomagają zarówno w zaparciach, jak i biegunkach. W ostatnim przypadku pomogą te owoce, które są cierpkie i mają wiele grudek.
-
Pektyny zawarte w owocach pomogą obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu.
-
Gruszka zawiera w swoim składzie również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko udaru mózgu poprzez obniżenie ciśnienia krwi.
-
Jod, który jest jednym ze składników mineralnych w gruszce, chroni przed niedoczynnością tarczycy.
-
Warto wiedzieć, że gruszki są również dobre na wzrok. Dzięki ich spożywaniu zmniejsza się ryzyko zachorowania na zwyrodnienia plamki żółtej, czyli jednego z częstych powodów utraty wzroku.
-
Gruszki zawierają witaminę K, dzięki której zmniejsza się ryzyko zakrzepów, a krążenie krwi w organizmie się polepsza.
Ta długa lista pozytywnych właściwości powinna być najlepszą rekomendacją opisywanych owoców. To, jak wpływają one na nasze zdrowie, z pewnością przekona do zakupu niejedną osobę. Nic w tym dziwnego, gruszki naprawdę warto włączyć do swojej diety.
Gruszki a odchudzanie
Gruszki są słodkie, dlatego też wiele osób uważa, że nie powinno się ich jeść na diecie, gdyż muszą być kaloryczne. Jednak nic bardziej mylnego. Jak już wspominaliśmy, w 100 gramach owocu znajduje się jedynie 50 do 60 kcal, więc zdecydowanie owoce te nie przeszkadzają w odchudzaniu.
Poza tym są one lekkostrawne i spokojnie mogą je spożywać nawet te osoby, których żołądki są bardzo delikatne. Pamiętajmy jednak, że zbyt wiele zjedzonych gruszek może skończyć się biegunką.
Gruszki zawierają także komórki kamienne. Są to te części miąższu, które podczas jedzenia przypominać mogą malutkie kamyczki. Jednak nie warto się ich obawiać, ponieważ wspomagają one perystaltykę jelit.
Osoby na diecie powinny jednak zapamiętać, że im słodsza i bardziej dojrzała gruszka, tym więcej cukrów zawiera.
Niewątpliwą zaletą gruszek jest fakt, że choć są owocem typowo jesiennym, smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok. Poza tym nadają się do jedzenia nie tylko na surowo, doskonale smakują również jako sok, kompot, dodatek do ciast, dżem lub też składnik sałatek - nie tylko owocowych, bo gruszka to również doskonałe dopełnienie serów pleśniowych.
Gruszki są świetnym wyborem niemal dla wszystkich, moc pozytywnych właściwości, lekkostrawność i pomoc w diecie namówią do zakupu niejednego ich przeciwnika.