Lato jest bogate w sezonowe owoce i warzywa. To przede wszystkim ta pora roku kojarzy się nam z możliwością kupna świeżych produktów o doskonałym smaku. Dlatego też nic w tym dziwnego, że często utożsamiamy zakończenie ciepłych miesięcy z ich brakiem. Nic bardziej mylnego! Jesień również obfituje w produkty sezonowe i zdecydowanie nie warto się nim opierać. Pomogą one w stworzeniu smacznych i przede wszystkim zdrowych przekąsek. Sprawdź, jakie trzy produkty koniecznie powinny znaleźć się w twojej jesiennej diecie!
Jesienne produkty sezonowe: Dynia
W dzisiejszych czasach dynia kojarzy się głównie z Halloween. Rzeźbimy w niej i tworzymy ciekawe ozdoby. Oprócz tego warto ją również jeść, ponieważ naprawdę świetnie wypływa na nasze zdrowie. Nie jest kaloryczna i posiada wiele witamin niezbędnych dla organizmu, m.in. witaminę A, która zadba o nasz wzrok, włosy, skórę i paznokcie czy witaminę B11, wytwarzającą płytki krwi. Dynia jest również źródłem przeciwutleniaczy, a co za tym idzie, ten sezonowy produkt zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.
W miąższu kryją się także pestki, równie bogate w witaminy oraz kwasy tłuszczowe. Ich spożywanie zapewni zdrowy wygląd paznokci, skóry i włosów, usprawni przemianę materii, będzie również pomocne w leczeniu chorób układu krążenia.
Jak przygotować dynię do spożycia? Propozycji jest bardzo dużo, może to być bowiem zarówno zupa, wszelkiego rodzaju farsze do pierogów lub naleśników, jak i słodkie ciasta czy galaretki.
Jesienne produkty sezonowe: Jabłka
Jabłka są niezwykle popularnymi owocami. Choć bezproblemowo zakupimy je przez cały rok, to właśnie jesienią są one produktem sezonowym, świeżym i najpyszniejszym! Idealnie, jeżeli możemy zjeść owoc niemal prosto z drzewa, mając pewność, że nie był opryskiwany chemikaliami. Oczywiście nie zawsze istnieje taka możliwość, dlatego zawsze pamiętajmy o bardzo dokładnym myciu produktów przed spożyciem.
Jabłka, podobnie jak pestki dyni, wspomagają przemianę materii. Dodatkowo mogą być pomocne w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Jedzenie tych owoców ochroni nas również przed zaćmą, jeżeli jesteśmy chorzy na cukrzycę. Poza tym jabłka mają właściwości odkwaszające. Pamiętajmy o tym, by jeść je wraz ze skórką, wtedy dostarczymy dużo więcej witamin.
Jesienne produkty sezonowe: Gruszka
Jest słodka, pyszna, idealna zarówno na ciepło, jak i surowo. Gruszka to produkt sezonowy, który jest doskonałym źródłem błonnika oraz jodu. Ten ostatni sprawia, że owoce te pomagają w zwalczaniu schorzeń tarczycy. Jeżeli mamy problemy ze skupieniem uwagi, na nasz mózg świetnie wpłynie zawarty w gruszkach bor. Będą również doskonałe dla osób chorujących na nadciśnienie, dzięki zawartości potasu. Gruszki nie są kaloryczne, wspomagają pracę żołądka i polepszają samopoczucie. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, zamiast kolejnego batonika sięgnij po gruszkę!
Jesienne sezonowe produkty można przyrządzać w wielu postaciach, więc na pewno każdy odnajdzie taką, która będzie mu odpowiadać najbardziej. W dodatku są zdrowe i zadziałają nie tylko na nasze kubki smakowe. Cieszmy się smakami jesieni!