Orzeczenie ponad żądanie - czy zawsze powoduje nieważność postępowania?

Nasz ekspert:
Artykuły autora

Wielkość tekstu:

W prawie cywilnym obowiązuje zasada kontradyktoryjności, zgodnie z którą to strony sporu ponoszą ciężar udowodnienia faktów. Sąd, pełniąc rolę bezstronnego arbitra, nie poszukuje dowodów z urzędu, a jego rola ogranicza się do oceny przedstawionego materiału. Istotnym ograniczeniem jest fakt, że sąd rozpoznający sprawę jest związany podstawą faktyczną powództwa, co oznacza, że orzeczenie ponad żądanie powoda jest niedopuszczalne. Czy jednak takie uchybienie zawsze prowadzi do nieważności postępowania?

Czym jest orzeczenie ponad żądanie i dlaczego sąd musi przestrzegać granic powództwa?

Nie chcąc trzymać nikogo w napięciu i niepewności, od razu odpowiem na pytanie stawiane w nagłówku: tak, związanie sądu żądaniem powoda należy do podstawowych zasad, jakimi kieruje się proces cywilny. Zgodnie z art. 321 § 1 k.p.c. sąd nie może wyrokować co do przedmiotu, który nie był objęty żądaniem, ani zasądzać ponad żądanie. Zakaz ten wyznacza granice rozstrzygania sądowego i łączy się z innymi zasadami generalnymi, takimi jak zasada dyspozycyjności oraz kontradyktoryjności postępowania. Chroni również stronę pozwaną przed brakiem możliwości obrony przed roszczeniem, które nie zostało jej przedstawione w toku procesu.

Wspomniany przepis obejmuje nie tylko zakaz zasądzenia świadczenia w większej wysokości, niż żądał tego powód. Zakaz orzekania ponad żądanie ma szerszy charakter i obejmuje trzy zasadnicze sytuacje:

  • zasądzenie więcej, niż żądano;
  • orzeczenie o innym przedmiocie niż objęty żądaniem;
  • uwzględnienie żądania na podstawie faktycznej, której powód nie przedstawił.

Nie oznacza to jednak, że sąd jest związany kwalifikacją prawną dokonaną przez stronę w pozwie. Obowiązuje bowiem zasada, zgodnie z którą to sąd dokonuje prawnej oceny ustalonego stanu faktycznego. Powód powinien przedstawić fakty uzasadniające jego roszczenie, natomiast ich prawna kwalifikacja nie musi odpowiadać ostatecznej kwalifikacji przyjętej przez sąd w wyroku. Zastosowanie innej normy prawa materialnego nie będzie prowadziło samo w sobie do naruszenia art. 321 § 1 k.p.c., o ile rozstrzygnięcie pozostaje w granicach faktów przedstawionych przez powoda.

Warto jednak podkreślić już na starcie, że samo naruszenie art. 321 § 1 k.p.c. przez sąd nie oznacza automatycznie nieważności postępowania. Jak przypomniał Sąd Najwyższy w wyroku z 26 marca 2026 roku (sygn. akt: II CSKP 713/24), naruszenie art. 321 § 1 k.p.c. nie powoduje nieważności postępowania samo w sobie, a jedynie wtedy, gdy jednocześnie zachodzi jedna z przyczyn nieważności wymienionych w art. 379 k.p.c. W praktyce oznacza to, że sąd odwoławczy może uwzględnić takie uchybienie z urzędu tylko w tym drugim przypadku.

Należy odróżnić podstawę faktyczną od podstawy prawnej

Dla zrozumienia tego, kiedy sąd popełnia błąd i orzeka ponad żądanie, warto wyjaśnić różnicę między podstawą faktyczną a podstawą prawną roszczenia. Ma to znaczenie dla oceny tego, czy sąd wyszedł poza granice żądania. Powód – tworząc pozew – nie musi przewidywać wszystkich możliwych konsekwencji prawnych przedstawionych przez siebie faktów.

Sąd Najwyższy we wspomnianym wyroku o sygn. akt: II CSKP 713/24 zaakcentował, że sąd rozpoznający sprawę jest związany określoną przez powoda podstawą faktyczną powództwa, ale nie wskazaną przez niego podstawą prawną. Jeżeli więc fakty przytoczone przez powoda są wystarczające do uwzględnienia dochodzonego świadczenia na podstawie innej normy prawa materialnego, sąd może dokonać odmiennej subsumcji bez naruszenia art. 321 § 1 k.p.c.

Granica zostaje przekroczona dopiero wówczas, gdy przyjęcie innej podstawy prawnej wymagałoby oparcia rozstrzygnięcia na nowych faktach, których powód nie uczynił elementem podstawy faktycznej swojego żądania. Chodzi zatem nie tyle o zmianę samej kwalifikacji prawnej, ile o wkroczenie przez sąd w obszar faktów pozostających poza zakresem sporu wyznaczonym przez stronę powodową.

SN zwrócił również uwagę, że podstawę faktyczną roszczenia stanowi zespół faktów, na które powołuje się powód, uzasadniając swoje żądanie. Fakty te podlegają ustaleniu przez sąd, a nie swoistemu „rozumieniu” w taki sposób, aby można było na ich podstawie stworzyć całkowicie nową podstawę roszczenia. Jeżeli więc przedstawione przez powoda okoliczności faktyczne wystarczają do uwzględnienia żądania, sąd może nadać im właściwą kwalifikację prawną.

Istotą naruszenia art. 321 § 1 k.p.c., czyli orzeczenia ponad żądanie powoda, jest natomiast sytuacja, w której dla uzasadnienia rozstrzygnięcia konieczne staje się odwołanie do faktów, na które strona się nie powoływała, a o których sąd dowiedział się z innego źródła. Może chodzić przykładowo o:

  • okoliczności przedstawione przez pozwanego, ale nieobjęte twierdzeniami powoda;
  • fakty ujawnione przy okazji dowodzenia innej okoliczności;
  • informacje znane sądowi z urzędu albo fakty powszechnie znane;
  • fakty wywiedzione przez sąd w drodze domniemania faktycznego, do których powód nie odwołał się ani wprost, ani pośrednio.

Dobrze obrazuje to stan faktyczny sprawy II CSKP 713/24. Kredytobiorcy domagali się od banku odszkodowania na podstawie art. 415 k.c., wskazując jako szkodę między innymi kwoty wpłacone na poczet nieważnej umowy kredytu. Sąd pierwszej instancji zasądził te kwoty, ale na podstawie przepisów o nienależnym świadczeniu. Sąd Najwyższy uznał, że nie było to orzeczenie ponad żądanie – fakt zapłaty na poczet nieważnej umowy był elementem podstawy faktycznej wskazanej przez powodów, a sąd jedynie nadał mu inną kwalifikację prawną.

Czy orzeczenie ponad żądanie zawsze oznacza nieważność postępowania w procesie?

Przekroczenie granic żądania wysuniętego przez powoda jest uchybieniem procesowym sądu. Nie można jednak automatycznie utożsamiać go z nieważnością postępowania. Art. 379 k.p.c. zawiera zamknięty katalog przyczyn nieważności, a naruszenie art. 321 § 1 k.p.c. nie zostało w nim wymienione jako samodzielna przesłanka.

W konsekwencji – co Sąd Najwyższy potwierdził w omawianym wyroku – samo orzeczenie ponad żądanie nie powoduje nieważności postępowania. Nieważność może wystąpić dopiero wtedy, gdy przekroczeniu granic żądania towarzyszy jedna z przesłanek wskazanych w art. 379 k.p.c.

W praktyce chodzi tu głównie o pkt 5 tego przepisu, przewidujący nieważność postępowania w razie pozbawienia strony możności obrony swych praw. Jeżeli zatem wyjście przez sąd poza granice sporu doprowadziło do pozbawienia strony możliwości przedstawienia swojego stanowiska co do danej kwestii i podjęcia obrony przed nowym elementem rozstrzygnięcia, konieczne staje się zbadanie, czy nie doszło również do spełnienia przesłanki nieważności z art. 379 pkt 5 k.p.c. Nie ma tutaj jednak automatyzmu – nie każde naruszenie art. 321 § 1 k.p.c. jest jednocześnie pozbawieniem strony możności obrony swych praw. Decydujące jest to, czy strona miała realną możliwość wypowiedzenia się co do faktów i podstawy, na których sąd oparł rozstrzygnięcie.

Powyższe ma również znaczenie dla sądu odwoławczego w postępowaniu apelacyjnym. Sąd drugiej instancji nie jest związany zarzutami naruszenia prawa materialnego, wiążą go natomiast zarzuty dotyczące naruszenia prawa procesowego. Wyjątek dotyczy nieważności postępowania, którą sąd odwoławczy bierze pod uwagę z urzędu w granicach zaskarżenia. Wynika to z art. 378 § 1 k.p.c. w rozumieniu przyjętym w uchwale siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 31 stycznia 2008 roku, sygn. akt: III CZP 49/07, która ma moc zasady prawnej.

Powyższe oznacza, że jeśli przekroczenie granic żądania nie powoduje nieważności, sąd odwoławczy co do zasady nie może uwzględnić go z urzędu. Konieczne jest podniesienie odpowiedniego zarzutu apelacyjnego przez stronę. Jeżeli natomiast uchybienie wiąże się z przesłanką nieważności, sąd odwoławczy powinien uwzględnić ją z urzędu.

Ochronna funkcja zakazu orzekania ponad żądanie

Zakaz orzekania ponad żądanie powoda nie jest wyłącznie formalnym ograniczeniem sądu. Przede wszystkim stanowi gwarancję procesową stron. Pozwany ma bowiem prawo dokładnie wiedzieć, przeciwko jakiemu roszczeniu ma się bronić i jakie fakty mają prowadzić do jego uwzględnienia. Gdyby sąd mógł samodzielnie konstruować nowe roszczenia albo opierać rozstrzygnięcie na faktach, których powód nie przytoczył, doszłoby do zachwiania zasad kontradyktoryjności oraz bezstronności sądu.

Jednocześnie omawiany art. 321 § 1 k.p.c. nie może prowadzić do całkowitego związania sądu błędną kwalifikacją prawną faktów przedstawianych przez strony procesu. Rola sądu nie polega na powtarzaniu konstrukcji prawnej zaproponowanej przez powoda. Sąd jest zobowiązany do samodzielnego stosowania właściwych przepisów prawa, o ile pozostaje w granicach podstawy faktycznej powództwa.

Dlatego o przekroczeniu granic żądania nie przesądza sama różnica pomiędzy podstawą prawną wskazaną przez powoda a podstawą przyjętą w wyroku. Decydujące znaczenie ma to, czy sąd rozstrzygnął o tym samym żądaniu, którego podstawę faktyczną zakreśliła strona. Jeżeli tak, odmienna subsumcja mieści się w kompetencjach sądu.

W rezultacie wyrokowanie ponad żądanie nie zawsze będzie oznaczało nieważność postępowania. Są to dwa odrębne zagadnienia – pierwsze dotyczy granic związania sądu żądaniem określonych w art. 321 § 1 k.p.c., drugie zaś wystąpienia jednej z kwalifikowanych wad procesowych określonych w art. 379 k.p.c. Dopiero ich łączne wystąpienie może uzasadniać stwierdzenie nieważności postępowania.

Artykuły
Brak wyników.
Więcej artykułów
Wzory
Brak wyników.
Więcej wzorów