0 0
dni
0 0
godz
0 0
min
0 0
sek

Arbuz i jego zdrowotne właściwości

Nasz ekspert:
Artykuły autora

Wielkość tekstu:

Arbuz jest owocem nierozerwalnie kojarzącym się z upalnymi, letnimi miesiącami. Nie tylko lubimy go jeść - jego motyw jest naprawdę popularny i zdobi ubrania, buty, manicure i wiele innych przedmiotów. Uwielbienie dla niego to nic dziwnego, w końcu oprócz tego, że świetnie smakuje, zawiera również mnóstwo wody, przez co doskonale nawadnia i orzeźwia w gorące dni. Jednak czy to jedyna właściwość arbuza? Czy działa on pozytywnie na nasze zdrowie? Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się!

Arbuz zwyczajny - Citrullus lanatus

Niemalże wszyscy kojarzą jego wygląd - duży owoc w zielonej, grubej skórze, w środku skrywający słodki i soczysty miąższ - choć najczęściej spotykamy czerwony, tak naprawdę może obejmować całą paletę barw od żółci po czerwień właśnie. Jego cechą charakterystyczną są również licznie występujące pestki, choć hodowana jest również odmiana bezpestkowa.

Arbuz zwyczajny (Citrullus lanatus), zwany inaczej kawonem, pochodzi z Południowej Afryki, choć tak naprawdę współcześnie hoduje się go na całym świecie. Z racji jednak tego, że jest to roślina, która lubi ciepło i światło, najlepiej wzrasta w egzotycznym klimacie.

Arbuz to niemal w 100% woda, dlatego też stanowi doskonałe orzeźwienie. Poza tym jest też niskokaloryczny (30 kcal na 100 g owocu), więc idealny dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Choć witamin i minerałów ma niewiele, posiada inne właściwości, dla których zdecydowanie warto włączyć go do letniej diety.

Arbuz i wartości odżywcze

Arbuz nie zawiera witamin i innych składników odżywczych w dużych ilościach, jednak nie da się ukryć, że ich lista jest pokaźna, dlatego z całą pewnością warto wspomnieć, że w skład tego owocu wchodzi witamina C (odpowiada za usprawnienie naczyń krwionośnych, tym samym lepsze krążenie), witaminę A (wpływającą pozytywnie na nasz wzrok), B1, B2, B6 oraz potas, miedź, żelazo, magnez, wapń, fosfor czy mangan. Wartości odżywcze arbuza są zatem rozległe.

Aminokwasy i przeciwulteniacze

W składzie arbuzów znajdziemy z kolei dużą zawartość przeciwutleniaczy (m.in. likopen, beta-karoten, luteina) i aminokwasy (cytrulina). Przeciwutleniacze pomagają w ochronie organizmu przed chorobami nowotworowymi, a także opóźniają proces starzenia się skóry. Cytrulina z kolei wspomaga wydalanie amoniaku z organizmu. Gromadzi się on w nim przede wszystkim wtedy, kiedy dieta jest wysokobiałkowa, co najczęściej ma miejsce u osób aktywnie uprawiających sport.

Poza tym składniki aktywne zawarte w arbuzie usprawniają pracę układu krążenia i są pomocne w usuwaniu z mięśni szkodliwych związków, które mogą się tam zgromadzić po intensywnym treningu.

Arbuz - właściwości pozostałe

Z racji tego, jak duża jest zawartość wody w tym owocu, działa on moczopędnie, a tym samym jedzenie arbuza jest pomocne w chorobach nerek i układu moczowego. To jednak niejedyna pozytywna cecha, jaką niesie za sobą tak wysoka zawartość wody. Poza tym arbuz orzeźwi i doskonale ugasi pragnienie, a poza tym podczas wysokich temperatur obniży temperaturę ciała. Tym samym, kiedy tylko rozpoczną się upały, od razu powinniśmy włączyć go do swojej diety.

Arbuz ma naprawdę szerokie działanie, zapobiega również podwyższeniu się poziomu cholesterolu, dodają energii, wspomagają koncentrację, przyśpieszają trawienie, a nawet polepszają jakość naszego snu. Spożywanie arbuzów ułatwia zasypianie i pomaga prawdziwie wypocząć.

Zdecydowanie warto wspomnieć również o pozytywnym wpływie arbuzów na laktację. Jego spożywanie może pomóc we wzmożeniu produkcji mleka oraz polepszeniu jego jakości.

Pestki arbuza - czy są zdrowe?

Choć zazwyczaj je wypluwamy, warto wiedzieć, że również pestki są dobre dla naszego zdrowia. Przypisuje im się działania przeciwzapalne i przeciwbólowe, zaleca się je również przy infekcjach bakteryjnych czy grzybiczych oraz w chorobach skóry. Pestki pomogą również osobom, które borykają się z problemem zaparć.

Przepisy na proste dania z arbuzem

Jak już wspominaliśmy niejednokrotnie, arbuz w letniej diecie to doskonały pomysł. Jednak jedzenie go ciągle bez dodatków może po prostu znudzić. Owoc tej można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach, łączyć smaki i delektować się ciekawymi połączeniami.

Lemoniada arbuzowa

Co ochładza lepiej w gorące dni niż lemoniada? Jej podstawowa wersja, jak sama nazwa wskazuje, jest zrobiona z cytryn, jednak równie pyszna i orzeźwiająca będzie wersja arbuzowa.

Arbuz obierz, pokrój na kawałki i usuń pestki, następnie zblenduj z sokiem z cytryny. W małym garnku rozpuść cukier z wodą i zagotuj go. Dolej go następnie do arbuza i dokładnie wymieszaj. Całość przecedź przez sitko, przelej do dzbanka i dodaj lód w kostkach.

Sałatka z arbuzem

Lubisz nieoczywiste połączenia smaków? Koniecznie spróbuj prostych sałatek z arbuzem. Idealne połączenie stworzy z serem feta, do tego dodać można ulubiony rodzaj sałaty czy np. bazylię. Dressing również zależy od upodobań, może do być oliwa z dodatkiem soli i pieprzu, sos balsamiczny lub coś z dodatkiem miodu.

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik

Arbuz i truskawki zblenduj z sokiem z cytryny, opcjonalnie dodać można również miętę lub imbir. Gotowy mus wstaw do lodówki i mocno schłodź. Podawaj z dodatkami zależnego od upodobań, może to być ser feta czy świeże liście mięty, a nawet… szczypiorek.

 

Artykuły
Brak wyników.
Więcej artykułów
Wzory
Brak wyników.
Więcej wzorów