Rolmopsy, koreczki, wędzone, smażone, w oleju, w zalewie, na słodko, na kwaśno, w śmietanie, z cebulą, z miodem, w sałatce… Śledzie można przygotować na mnóstwo sposobów. Ryba ta często króluje na naszym stole podczas świąt i niektórzy zajadają się nią z apetytem, inni z kolei patrzą na nią z obrzydzeniem. Śledziom trzeba przyznać jedno – ich smak jest z pewnością specyficzny i jedni go kochają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Warto jednak przemycić je do swojej diety, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych, a ich cena w porównaniu z innymi rybami jest naprawdę niewielka.
Ciekawostka W Szwecji popularne i chętnie zjadane są… śledzie kiszone. Jak można się domyślić, sfermentowany śledź w zalewie nie pachnie dobrze, dlatego też dla wielu ludzi jest nie do przyjęcia. Szwedzki przysmak odnaleźć można pod nazwą surströmming. |
Czy śledzie są zdrowe?
Niezależnie od tego, czy za nimi przepadamy, czy nie, śledzie są zdrowe. Ich spożywanie może bardzo dobrze wpłynąć na nasze samopoczucie, a nawet wygląd. Dlatego też wzbogacenie swojej diety o tę rybę będzie dobrym krokiem dla każdego, kto ceni sobie zdrowe odżywianie. Jeżeli nie jesteśmy przekonani do specyficznego smaku – przemyćmy ją np. w sałatce, gdzie może być praktycznie niewyczuwalna.
Sałatka ze śledziem Smaczna sałatka ze śledziem i ananasem jest łatwa w przygotowaniu. Potrzebny nam będzie por, kukurydza, ananas i oczywiście śledź. Składniki należy pokroić według uznania (np. w paseczki), wrzucić do miski, przyprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać jogurt naturalny z odrobiną majonezu. Po kilku godzinach w lodówce sałatka jest gotowa do zjedzenia. |
Co śledź ma w środku?
Śledź jest źródłem wielu witamin (B12, A, D, E), żelaza, jodu czy cynku. Poza tym zawiera kwasy omega-3. Pomagają one przeciwdziałać zakrzepom krwi i nowotworom. Poprawiają pamięć, przyśpieszają krążenie krwi, redukują zmęczenie i depresyjny nastrój, a dodatkowo poprawiają kondycję skóry, zapobiegają bowiem jej nadmiernemu wysuszeniu.
Ryby te pomagają w regulacji nadciśnienia, dbają również o poziom naszego cholesterolu (podwyższają dobry i zmniejszają zły cholesterol), a prócz tego dzięki nim mamy mniej komórek tłuszczowych. Warto również dodać, że śledzie to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem.
Co za tym idzie, śledź będzie idealną potrawą dla ludzi, którzy się odchudzają. Choć to ryba tłusta, tak naprawdę nie ma wielu kalorii, a w dodatku dzięki jej spożywaniu przemiana materii jest szybsza, podobnie jak proces spalania tłuszczu.
Śledzie – jak je przygotować, by były najzdrowsze?
Najczęściej w sklepach dostępne są śledzie solone. Aby zmniejszyć ilość niezdrowej soli, warto je długo moczyć w wodzie. Najlepszą opcją jest pieczenie i gotowanie takiej ryby, jednak warto po prostu spożywać go w takiej formie, jaka smakuje nam najbardziej. Opcji jest tak dużo, że z pewnością każdy odnajdzie tę odpowiednią dla siebie.