Poradnik Przedsiębiorcy

Powered by

wFirma.pl

Poznaj
niezbędne narzędzia
do zarządzania
Twoją firmą!

Dostępne
na wszystkie
platformy

Apple Windows Android BlackBerry

Lody - dlaczego warto uwzględnić je w naszej w diecie?

Za lodami przepada niemal każdy - szczególnie latem, kiedy temperatury są wysokie, wydają się najlepszym ochłodzeniem. Mają miliony smaków, są pyszne i każdy z pewnością znajdzie takie, które mu zasmakują. Nikogo już nie dziwi, że obok tradycyjnych śmietankowych czy czekoladowych, znajdziemy buraczane, serowe czy piwne lody. Deser ten ma długą historię i nie wydaje się, by tracił na popularności. Czy lody są zdrowe? Sprawdziliśmy!

Historia lodów

Początkowo lody były dostępne tylko dla bogatszej części społeczeństwa. Dopiero pod koniec XVII wieku Procopio Cuto otworzył w Paryżu pierwszą publiczną lodziarnię i rozpowszechnił ten deser. W 1860 roku z kolei powstał we Włoszech pierwszy wafel, a w 1945 roku bracia Poerio i Bruto Carpigiani wymyślili i upowszechnili maszynę do lodów.

We Włoszech, czyli kraju, w którym rozwijała się produkcja lodów, jakie znamy do dzisiaj, funkcjonuje nawet Muzeum Lodów, znajdujące się w okolicach Bolonii. To z pewnością istna gratka dla wszystkich miłośników deseru.

Lody familijne czy impulsowe?

Możemy spotkać się z podziałem na lody impulsowe, gastronomiczne i familijne. Co to właściwie znaczy? Pierwszy rodzaj to wszystkie lody, które kupujemy niejednokrotnie pod wpływem impulsu i właściwie od razu zjadamy (gotowe rożki, lody na patyku itp.). Lody familijne to z kolei takie, których porcja jest zdecydowanie większa, najczęściej w dużym pudełku (np. rolady czy torty lodowe). Lody gastronomiczne sprzedawane są np. w kawiarniach, często w pucharku z wieloma dodatkami.

Czy lody sorbetowe są zdrowsze?

Sorbety, czyli lody owocowe, mają mniej kalorii niż śmietankowe (100 gramów sorbetu to ok. 50 kcal, z kolei 100 gramów lodów śmietankowych to już ok. 150 kcal), jednak w składzie mają znacznie więcej wzmacniaczy smaku oraz koloru, dlatego trudno powiedzieć, że są zdrowsze.

Jednak sorbety w prosty sposób możemy wykonywać samodzielnie, a wtedy zyskamy pewność, że są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Sposobów jest kilka, można między innymi zamrozić świeżo wyciskany sok lub zblendować ulubione owoce na gładką masę i zamrozić. Można również zamrozić owoce przed zblendowaniem (idealnie nadaje się do tego banan) i zjadać od razu po wyciągnięciu z blendera.

Czy lody tuczą?

Jak już wspominaliśmy powyżej, sorbety są niskokaloryczne, przez co nawet osoby na diecie mogą sobie na nie pozwolić (jeżeli mogą jeść owoce). Inne rodzaje lodów również są mniej kaloryczne od innego rodzaju deserów, w związku z czym można powiedzieć, że nie mają one dużego wpływu na naszą wagę.

Pamiętajmy jednak o tym, że często kuszą nas lody z dodatkami - polewą czekoladową, posypką z cukierków, bitą śmietaną czy bakaliami. Czy lody są zdrowe w takim połączeniu? Wówczas kaloryczność rośnie i mimo że taki zestaw z pewnością jest pyszny, lepiej z niego zrezygnować. Lody bez dodatków są równie pyszne, a przy okazji zdrowsze.

Lody powodują ból gardła?

Istnieje przekonanie, że zjedzenie zimnych lodów w gorący dzień skutkuje bólem gardła. Warto jednak wiedzieć, że chociaż rzeczywiście w pewnych sytuacjach lody mogą się przyczynić do jego powstania, są tak naprawdę idealnym rozwiązaniem, kiedy nasze gardło boli, szczególnie kiedy np. mamy anginę.

Lody obniżają temperaturę w gardle, tym samym drobnoustroje rozwijają się wolniej, obrzęk staje się mniejszy, a śluzówka szybciej się regeneruje. Dlatego lody są dobrym sposobem na bolące gardło. Warto jednak mieć świadomość, że to tylko środek łagodzący, nie wyleczy np. anginy i w każdym przypadku tego rodzaju dolegliwości należy udać się do lekarza.

Pamiętajmy jednak, że w upalne dni nasz organizm jest nagrzany, tym samym zbyt szybkie zjedzenie lodów może spowodować nawet szok termiczny. Spożywajmy je powoli!