Od połowy sierpnia aż do połowy października trwa sezon na śliwki. Chętnie je zjadamy, używamy do powideł, kompotów czy soków i suszymy. Czy jednak śliwki są zdrowe? Jak działają na nasz organizm? Czy warto włączyć je do swojej diety? Przeczytaj artykuł i poznaj odpowiedzi na te pytania!
Co zawierają śliwki?
Śliwki zawierają szereg substancji odżywczych, dobrych dla naszego zdrowia, między innymi pektyny, czyli płynny błonnik, witaminę C, A, E (bardzo rzadko występuje w owocach), a także witaminy z grupy B (przede wszystkim B6). Poza tym śliwki to również źródło magnezu, potasu, żelaza, fosforu i wapnia.
Śliwki - właściwości zdrowotne
Już powyższe dobroczynne substancje zawarte w śliwkach świadczą o tym, że te owoce są zdrowe dla naszego organizmu i warto wprowadzić je do diety. Przyjrzyjmy się im mimo wszystko nieco bliżej.
Zawartość witamin z grupy B sprawia, że nasz układ nerwowy działa bardziej prawidłowo, dzięki temu śliwki mogą sprawić, że nasze samopoczucie się poprawi. Owoce na lepszy humor wydają się najlepszym rozwiązaniem.
Śliwki pomogą też niejadkom. Jeżeli nie musisz się zmusić do jedzenia i masz kiepski apetyt, zjedz kilka śliwek - pobudzają apetyt. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością.
Liczba rodzajów śliwek jest ogromna. Warto wiedzieć, że te o ciemnej skórce mają właściwości antyoksydacyjne, to znaczy zwalczają wolne rodniki. Tym samym opóźniają proces starzenia się skóry.
Śliwki mogą zadziałać odwrotnie - szczególnie kiedy zjemy ich zbyt wiele. Mogą powodować biegunkę i problemy z żołądkiem. Dlatego warto jeść je z umiarem, nawet jeżeli uwielbiamy ich smak i czekamy na nie z utęsknieniem przez cały rok.
Śliwki to naturalny środek na zaparcia
Śliwki są bogate w błonnik, a tym samym ułatwiają trawienie i pracę jelit. Układ pokarmowy działa sprawniej. Nic więc dziwnego, że te owoce doskonale poradzą sobie jako naturalny składnik w walce z zaparciami.
Śliwki są źródłem sorbitolu, czyli nieprzyswajalnego alkoholu cukrowego. Zawarty jest on w skórce owoców. Tworzy on w jelitach takie środowisko, które zwiększa produkcję pożytecznych bakterii, usprawniających pracę jelit. Dodatkowo składnik ten w pewien sposób przyciąga do siebie wodę, a ta nawilża jelita. W ten sposób przyśpieszane jest wydalanie, co pomaga w walce z zaparciami.
W miąższu z kolei zawarte są wspomniane już pektyny, czyli rodzaj płynnego błonnika. Łączy się on z wodą i sprawia, że struktura masy kałowej staje się prawidłowa. Dodatkowo pomaga on w pozbyciu się wszystkich zalegających w jelitach składnikach. Porównywany jest do czegoś w rodzaju miotły, pomagającej w pozbyciu się wszystkiego, co powoduje zaparcia.
Choć surowe owoce pomagają, warto wiedzieć, że najlepsze w przypadku zaparć będą śliwki suszone. Zawierają one niemal 10 gramów błonnika w 100 gramach produktu. Dodatkowo suszone śliwki mają w sobie więcej witaminy A i wspomnianego już sorbitolu. Jednak pamiętajmy, że z taką formą śliwek nie powinno się przesadzać - mimo że zdrowe, są również niezwykle kaloryczne.
Czy śliwki są zdrowe i warto włączyć je do swojej diety? Powyższe właściwości tych owoców nie powinny pozostawić najmniejszych wątpliwości. Warto jednak podkreślać, że w tym przypadku umiar jest najważniejszy, a powiedzenie: co za dużo, to niezdrowo, może się niestety sprawdzić.