Poradnik Przedsiębiorcy

Powered by

wFirma.pl

Poznaj
niezbędne narzędzia
do zarządzania
Twoją firmą!

Dostępne
na wszystkie
platformy

Apple Windows Android BlackBerry

Jak dezaktywować konto na Facebooku - praktyczne wskazówki

W obawie o coraz bardziej kurczącą się sferę prywatną wiele osób decyduje się na usunięcie swoich profili w mediach społecznościowych. Kwestia, jak dezaktywować konto na Facebooku, wydaje się ostatnio jedną z najbardziej palących.

W życiu wielu osób media społecznościowe odgrywają znaczącą rolę. Coraz większa liczba użytkowników spędza zbyt wiele czasu, wpatrując się w ekrany komputerów, zaniedbując jednocześnie wiele innych spraw związanych z życiem zawodowym i prywatnym.

Dlaczego dobrze jest usunąć konto z Facebooka?

Istnieje wiele powodów, dla których ludzie decydują się na usunięcie swoich kont z mediów społecznościowych, a szczególnie z Facebooka, który stanowi bodajże najpopularniejsze z nich. Oczywiście sporo użytkowników jest zdziwionych, kiedy okazuje się, że ich znajomi zdecydowali się na taki krok. Okazuje się, że istnieje wiele przesłanek, które mogą wskazywać, że zlikwidowanie konta na FB to doskonałe posunięcie.

Pierwszą i najprawdopodobniej najważniejszą z nich jest brak prywatności. Jak podają specjaliści, to właśnie poczucie zbytniej ingerencji różnego rodzaju aplikacji oraz innych użytkowników w naszą prywatność sprawia, że użytkownicy tego medium społecznościowego decydują się na usunięcie konta. Do tej decyzji bardzo często przekonuje ich również polityka prywatności Facebooka, która właściwie od samego początku uznawana była za kontrowersyjną, a która pozwala portalowi na wykorzystywanie danych swoich użytkowników.

Innym powodem jest brak kontaktu osobistego. Dzięki temu, że mamy możliwość skontaktowania się z naszymi znajomymi z własnego domu, siedząc w wygodnym fotelu z komputerem na kolanach, tracimy chęć i możliwość porozmawiania z nimi lub z członkami dalszej rodziny osobiście. W przypadku, kiedy pisanie na ścianie i pozostawianie wiadomości poprzez messenger zastąpiło tradycyjny kontakt twarzą w twarz, wielu ludzi zastanawia się, jak dezaktywować konto na Facebooku?

Facebook oraz inne media społecznościowe pozwalają nam spędzić czas w niezwykle przyjemny sposób, jednak nie zawsze zauważamy, że jest to zbyt wiele czasu. W jakiś sposób upływają minuty i godziny, które można przeznaczyć na inne aktywności.

Wielu użytkowników, którzy zdecydowali się na zaprzestanie korzystania z konta na Facebooku, zrobiło to ze względu na ogromne ilości informacji, którymi byli zalewani całymi dniami. Większość z udostępnianych w tym miejscu danych jest zupełnie nieprzydatna, jednak marnuje nasz czas i nie pozwala skupić się na ważniejszych czynnościach.

Sprawdzając opinie użytkowników, którzy zdecydowali się na usunięcie swojego konta na Facebooku, można odnieść wrażenie, że każdy z nich miał własny powód, aby to zrobić. Warto jednak zwrócić uwagę również na zabezpieczenia używane przez portal. Wielokrotnie zdarzało się, że te nie pozwalały na ochronę danych użytkowników posiadających na nim konta.

Jak dezaktywować konto na Facebooku?

Usunięcie konta z Facebooka okazuje się nie lada wyzwaniem. Kiedy użytkownik podejmie już decyduję o tym, że należy pozbyć się profilu, potrzebuje sporo czasu, aby odnaleźć odpowiednią funkcję i dowiedzieć się, jak dezaktywować konto na Facebooku.

W tym momencie warto zapamiętać, że FB daje nam dwie możliwości. Pierwszą z nich jest dezaktywacja konta, która pozwala na ponowne zalogowanie się nawet po dłuższym czasie w taki sposób, jakby nigdy nie próbowano go wyłączyć. Usunięcie konta, opcja druga, wymaga jednak poszukania informacji w zakładce dotyczącej pomocy.

Dezaktywacja konta na Facebooku

Dezaktywowanie konta na FB sprawi, że wszystkie nasze aktywności oraz cały profil będą niewidoczne dla innych użytkowników. Nie spowoduje to jednak, że nasze dane zostaną wymazane z baz danych tego medium społecznościowego. Otóż będą one nadal widniały w systemie, do którego dostęp ma Facebook. Jest to związane chociażby z tym, że posiadanie tych prywatnych informacji pozwoli na niemal natychmiastowe reaktywowanie profilu w przypadku, kiedy zdecydujemy się na powrót. Zreaktywowane konto będzie wyglądało niemal tak samo, jak przed dezaktywacją, z wyjątkiem funkcji administratora grupy, która nie zostanie automatycznie przywrócona.