Poradnik Przedsiębiorcy

Nowe stawki VAT - sprawdź, czy Ciebie dotyczą!

Dotychczasowe przepisy, tj. obowiązujące do 1 listopada 2019 roku, umożliwiały opodatkowanie towarów z tej samej kategorii różnymi stawkami VAT. Dlatego też dla ujednolicenia stawek od 1 kwietnia 2020 roku przy klasyfikacji stawki VAT należy posłużyć się Nomenklaturą scaloną CN. Sprawdź, jak ustalane są nowe stawki VAT!

Nowe stawki VAT - nomenklatura scalona narzędziem do ich ustalenia

Nomenklatura scalona jest klasyfikacja celną stosowaną w Unii Europejskiej, umożliwiającą zidentyfikowanie towaru w obrocie międzynarodowym. Wskazuje ona podział towarów na odpowiednie grupy. Stosowana jest ona między innymi w imporcie towarów czy też wyliczeniu cła, co powodowało, że polscy podatnicy w niektórych sytuacjach zobowiązani byli do zastosowania dwóch różnych klasyfikacji towarów. 

Na podstawie nowelizacji ustawy o VAT, ustawodawca wprowadził nową matrycę stawek VAT, która umożliwi klasyfikację towarów według całych działów CN. Jednak klasyfikacja ta określa wyłącznie towary, dlatego też konieczne było przyjęcie drugiej klasyfikacji pozwalającej na odpowiednie zidentyfikowanie usług właściwą stawką VAT. W związku z czym przepisy odwołują się również do klasyfikacji PKWiU 2015, która zastąpiła klasyfikację PKWiU 2008.

Nomenklatura scalona - jak wpłynie na wysokość stawek VAT?

Zgodnie z powyższym identyfikacja stawki VAT towarów następować będzie na podstawie grup produktów z CN, a nie jak dotychczas na podstawie analizy pojedynczego towaru. W klasyfikacji PKWiU 2008 podobne produkty obejmowane są różną stawką VAT, przez co temat określenia prawidłowej stawki VAT był przyczyną wielu sporów, gdyż między innymi mała zmiana składu produktu skutkowała zaliczeniem wyrobu gotowego do różnych kategorii, co niosło za sobą problemy w różnicach stawek VAT. Przykładowo wyróżnić tu możemy opodatkowanie VAT pączków stawką 5%, 8% lub też 23%: w zależności czy jest to pączek dietetyczny, czy tradycyjny a także czy jego termin przydatności mija po 14 dniach czy po dłuższym okresie. 

Nowe przepisy wprowadzające CN oraz stosowanie PKWiU 2015 zostały udostępnione od 1 listopada 2019 roku, jednak obowiązują one dopiero od kwietnia 2020 roku. Powodują one zarówno wprowadzenie stawek obniżonych jak i podwyższonych dla poszczególnych towarów, które wskazuje powyższa tabela.

PODWYŻSZONE STAWKI 

STAWKA

ZANIŻONE STAWKI 

STAWKA

Towar

Jest

Będzie

Towar

Jest

Będzie

lód (używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych

8%

23%

wszelkiego rodzaju pieczywo i ciastka  

5%, 8%, 23%

5%

niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, kurkuma)

5%

8%

owoce tropikalne / cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych / melonów 

8%

5%

drewno opałowe

8%

23%

zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna

8%

5%

homary i ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki) oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są wspomniane produkty

5%, 8%

23%

artykuły higieniczne (podpaski higieniczne, tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły)

8%

5%

     

produkty dla niemowląt i małych dzieci (żywność, smoczki, pieluszki, foteliki samochodowe)

8%

5%

     

musztarda, słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone i przyprawy korzenne

23%

8%