Jak otworzyć własny sklep?

Nasz ekspert:
Artykuły autora

Wielkość tekstu:

Własny sklep to marzenie wielu osób, które dotychczas pracowały na rachunek innego przedsiębiorcy. Dzisiaj wyjaśnimy, jak założyć własną działalność gospodarczą i na co zwrócić uwagę. Sprawdźmy, jak otworzyć własny sklep.

Czy założenie własnego sklepu to duże wyzwanie? 

Dziesiątki tysięcy ludzi w Polsce wstaje rano z łóżka z perspektywą spędzenia wielu godzin w pracy, która niedość, że nas nie satysfakcjonuje, to jeszcze nie zadowala pod względem zarobków. Do głowy co rusz wpada nam pomysł na zmianę tego obszaru życia, jednak nigdy nie mamy na tyle odwagi, by zrobić krok naprzód. 

Jednym z ciekawszych, ale i łatwiejszych sposobów na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej jest własny sklep spożywczy. Na szczęście ze względu na brak regulacji, nie jest to przesadnie skomplikowane, i już w krótkim czasie możemy czerpać prawdziwe korzyści wynikające z prowadzenia własnej działalności gospodarczej. 

Oczywiście, konkurencja jest duża, szczególnie ze strony supermarketów i dyskontów, jednak odpowiednie podejście do klienta, szeroki asortyment, atrakcyjne ceny i odpowiednie godziny pracy sprawią, że nie będziemy nigdy narzekać na brak klientów. 

Jak otworzyć własny sklep spożywczy? Sprawdź jakie formalności są niezbędne

Największa część produktów sprzedawanych w sklepie spożywczym to oczywiście żywność. W związku z tym jeszcze przed rozpoczęciem działalności gospodarczej obowiązkiem przyszłego przedsiębiorcy będzie złożenie wniosku o zatwierdzenie sklepu do Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ta, po zapoznaniu się z wnioskiem udzieli nam zgody na handel żywnością pod warunkiem trzymania się ściśle regulowanych zasad dotyczących odpowiedniego oznaczania wszystkich produktów spożywczych. 

Dodatkowo każdy, kto będzie miał bezpośredni kontakt z obrotem żywności, musi wykazać się odpowiednimi warunkami zdrowotnymi. Dobrze znana książeczka sanepidowska potwierdza naszą zdolność do pracy z żywnością, a także umożliwi założenie działalności. W przypadku zatrudnienia pracownika naszym obowiązkiem jest wymagać od niej przedstawienia takiej książeczki. 

Wymogi formalne związane z lokalem komercyjnym

Oprócz wymagań związanych z przedsiębiorcą Państwowa Inspekcja Zdrowia przedstawia też dokładnie warunki, jakie musi spełnić obiekt, w którym będzie mieścić się nasz własny sklep. O jakich warunkach mowa?

Wszelkie maszyny, które będą wykorzystywane w naszym sklepie w obróbce żywności (krajalnica do chleba, nabiału), musi uzyskać stosowny atest Państwowego Zakładu Higieny. Sam lokal musi mieć wydzieloną strefę, w której znajdować się będą wszystkie chemiczne środki czystości. 

Dodatkowo wymagane jest zainstalowanie umywalki z ciepłą wodą oraz zapewnienie dobrego stanu wszelkich roboczych elementów jak lady czy stoły. 

Sprzedaż alkoholu - dodatkowe formalności 

Nie jest tajemnicą, że małe sklepy spożywcze szczególnie duży udział w przychodach zawdzięczają sprzedaży alkoholu. To niejednokrotnie właśnie alkohol jest głównym produktem, który cieszy się dużą popularnością w weekendy, święta czy w godzinach, w których duże supermarkety i dyskonty są już nieczynne. 

Warto jednak pamiętać, że sprzedaż alkoholu jest możliwa dopiero po uzyskaniu pozwolenia. Taki wniosek należy złożyć w urzędzie gminy, w której osoba decyzyjna wydaje zgodę na sprzedaż alkoholu na czas określony. Koncesja, którą należy uiścić, różni się w zależności od typu sprzedawanego alkoholu. 

Osobne pozwolenie musimy uzyskać na alkohol do 4.5% zawartości alkoholu, inne do alkoholi zawierających do 18% zawartości, a jeszcze inne do alkoholi mocnych. Każdy rodzaj alkoholu wymaga uzyskania oddzielnej koncesji, co niejednokrotnie wiąże się z dodatkowymi kosztami administracyjnymi. 

Forma prawna oraz sposób opodatkowania własnego sklepu

Gdy wszelkie kwestie formalne związane ze specyfiką prowadzenia sklepu spożywczego zostaną przez nas dopełnione, czas na podjęcie kolejnych decyzji, tym razem odnoszących się do istoty prowadzenia działalności gospodarczej. 

Na samym wstępie, jeszcze przed złożeniem wniosku o otwarcie firmy powinniśmy się zastanowić, jaka forma prawna działalności będzie pasowała nam najbardziej, oraz jaki rodzaj opodatkowania preferujemy. Własny sklep możemy z powodzeniem prowadzić w ramach najprostszej, jednoosobowej działalności gospodarczej. Jeśli jednak otwieramy sklep wraz ze wspólnikiem, wtedy rozwiązaniem będzie założenie spółki cywilnej. 

Forma opodatkowania bezpośrednio wpływa na wysokość podatku, jaki będziemy regulować. Dlatego spróbujmy rozróżnić te najpopularniejsze formy. Na początku opodatkowanie na zasadach ogólnych. Oznacza to, że w zależności od wypracowanego dochodu zapłacimy 17 lub 32% podatku. Alternatywą natomiast jest podatek liniowy, liczący sobie 19% niezależnie od osiąganego dochodu. 

Sprzedaż handlowa może również być opodatkowana ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, co uniemożliwia odliczenia kosztów jego uzyskania. Stawka ryczałtu to na ten moment 3%. Musimy dokładnie przemyśleć kwestie wyboru opodatkowania, by maksymalizować zysk z działalności. 

Jak prowadzić księgowość i wybrać odpowiednie kody PKD?

Prowadzenie księgowości sklepu spożywczego i w ogóle każdej działalności to skomplikowany obszar prowadzenia swojego biznesu. Jeśli czujemy się na siłach, mamy odpowiednią wiedzę, doświadczenie i czas na weryfikację każdej aktualizacji prawa, możemy księgi rachunkowe prowadzić samodzielnie.

Jednak alternatywą, a dla wielu przedsiębiorców jedynym rozwiązaniem jest zlecenie tego zewnętrznej firmie. I również w tym aspekcie mamy dość szerokie pole do wyboru. Możemy skorzystać z usług lokalnego biura rachunkowego lub zawiązać współpracę z internetowym biurem rachunkowym, co jest definitywnie najtańszą możliwością.

Każda działalność musi ponadto zostać odpowiednio scharakteryzowana kodami PKD, które definiują obszar aktywności firmy. W przypadku sklepu spożywczego możemy dodać bardzo dużo kodów, z uwzględnieniem jednego PKD głównego, i całej reszty dodatkowych. Warto zapoznać się z całą bazą kodów PKD i wybrać właśnie te, które najlepiej opisują specyfikę naszego własnego sklepu. 

Konto firmowe niezbędne w nowoczesnym sklepie

Ostatnia formalność, której należy dokonać już po założeniu działalności gospodarczej, to otwarcie konta firmowego, które jest niezwykle istotne w przypadku branży handlowej. Choć w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej nie jest to konieczność, to jednak utarg z płatności bezgotówkowych będzie trafiać właśnie na nasz rachunek.

W dzisiejszych czasach wprowadzenie możliwości płatności bezgotówkowych nie jest dobrą wolą przedsiębiorcy - to konieczność, która pozwala nam na rozwijanie działalności. Jakie konto bankowe wybrać? Praktycznie każdy bank posiada w swojej ofercie rachunek dla przedsiębiorców, a to, który z nich wybierzemy, powinno zależeć przede wszystkim od aktualnej oferty takiego rachunku.

Artykuły
Brak wyników.
Więcej artykułów
Wzory
Brak wyników.
Więcej wzorów