dni
godz
min
sek

Czy pracodawca ma obowiązek sporządzić opis stanowiska pracy?

Nasz ekspert:
Artykuły autora

Wielkość tekstu:

Wśród dokumentów dotyczących zatrudniania pracowników występują takie, których sporządzenie jest obligatoryjne, oraz takie, których sporządzać nie trzeba – chociaż czasem warto, dla celów skutecznego zarządzania. Jak w związku z tym powinniśmy traktować opis stanowiska pracy?

Obowiązki pracownika

Pracownik ma obowiązek wykonywać pracę określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę (art. 22 § 1 Kodeksu pracy). W myśl art. 100 kp pracownik ma wykonywać swoją pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę. W szczególności pracownik jest obowiązany:

• przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy;
  • przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku;
  • przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów przeciwpożarowych;
  • dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę;
  • przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach;
  • przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.

Obowiązki określone w wyżej podany sposób tyczą się każdego pracownika – mają charakter uniwersalny. Wiadomo jednak, że poszczególni pracownicy wykonują prace różnego rodzaju, zgodnie z treścią zawartych umów o pracę. W myśl art. 29 § 1 pkt 1 kp umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, a w szczególności rodzaj pracy. Najczęściej następuje to poprzez wskazanie nazwy stanowiska pracy, na którym pracownik zostaje zatrudniony.

Stanowisko pracy

W postanowieniu Sądu Najwyższego – Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z 17 listopada 2020 roku (I PK 236/19) wskazano: „Pojęcie »stanowisko pracy« nie jest zdefiniowane w podstawowych aktach prawa pracy, a w szczególności w kp, chociaż wielokrotnie w nim występuje. Ustalenia jego znaczenia należy więc poszukiwać w orzecznictwie i doktrynie prawa pracy. Według orzecznictwa pojęcie »stanowisko pracy« używane jest w dwóch głównych znaczeniach. Po pierwsze, używa się go zamiast lub obok pojęcia »rodzaj pracy«. Przez »stanowisko pracy« rozumie się więc ogół czynności organicznie związanych z tym stanowiskiem (zestaw jego funkcji). Termin ten jest innym sposobem wyrażenia tego, co można oddać za pomocą słowa »funkcja«. Mówiąc o stanowisku pracy, ma się wtedy na uwadze wszystkie funkcje przypisane do danego stanowiska. W tym znaczeniu używa się zwrotu, że »pracownik zajmuje określone stanowisko«. Po drugie, przyjmuje się, że »stanowisko pracy« stanowi element struktury organizacyjnej zakładu pracy (w znaczeniu przedmiotowym), jej najmniejszą jednostkę o określonym celu i zakresie działania. Natomiast w celu ustalenia tożsamości danych stanowisk pracy istotne jest nie tylko ich formalne wyodrębnienie w strukturze organizacyjnej zakładu pracy (przez wskazanie, nadanie określonej nazwy), lecz przede wszystkim ustalenie zakresu obowiązków i funkcji do nich przypisanych, a więc określenie rodzaju pracy wykonywanej przez pracownika. Rodzaj pracy, zgodnie z interpretacją art. 29 § 1 pkt 1 KP, może być zaś określony w różny sposób”.

Zakres obowiązków na stanowisku pracy

Samo przydzielenie pracownikowi określonego stanowiska pracy często nie jest wystarczające dla jednoznacznego i wyczerpującego określenia obowiązków pracownika związanych z powierzeniem mu pracy danego rodzaju, które mogłyby być następnie skutecznie egzekwowane przez pracodawcę. Dlatego też zgodnie z art. 94 pkt 1 kp pracodawca powinien zaznajamiać pracowników podejmujących pracę z zakresem ich obowiązków, sposobem wykonywania pracy na wyznaczonych stanowiskach oraz ich podstawowymi uprawnieniami.

Sąd Najwyższy – Izba Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w wyroku z 28 listopada 2017 roku (III PK 163/16) stwierdził, że sposób zaznajamiania pracowników z zakresem ich obowiązków jest uzależniony od charakteru pracy, a także wykształcenia i doświadczenia zawodowego danego pracownika, np. od pracownika zatrudnionego na stanowisku kierowniczym (dyrektora sprzedaży w salonie samochodowym), posiadającego dodatkowo już doświadczenie zawodowe w branży, w której to stanowisko objął, należy oczekiwać odpowiedniej aktywności i samodzielności w realizacji obowiązków pracowniczych wynikających z zakresu obowiązków przewidzianych dla jego stanowiska. Do uczynienia zadość przez pracodawcę wymogom wynikającym z art. art. 94 pkt 1 kp wystarczy ograniczenie się w karcie zakresu obowiązków pracownika zatrudnionego na stanowisku dyrektora sprzedaży – do nałożenia obowiązku wdrażania instrukcji sprzedaży samochodów nowych lub monitorowania zasad sprzedaży nowych samochodów w biuletynach korporacyjnych adresowanych do członków sieci dystrybucji.

Najczęściej stosowaną praktyką – wartą polecenia – jest zaznajamianie pracowników z zakresem ich obowiązków w formie pisemnej, w postaci dokumentu, w którym wymienione są poszczególne obowiązki wraz z klauzulą, że pracownik ma ponadto stosować się do innych poleceń przełożonych, które dotyczą pracy. Dokument powinien być podpisany przez przełożonego pracownika i opatrzony datą. Pracownik powinien również potwierdzić swoim podpisem przyjęcie zakresu obowiązków do stosowania w określonym dniu – tak, aby było jasne, od kiedy powierzono mu te obowiązki, a w konsekwencji – od kiedy odpowiada on za ich wykonanie.

Opis stanowiska pracy

Przez opis stanowiska pracy rozumie się zwykle dokument charakteryzujący dane stanowisko pracy dla potrzeb zarządzania personelem, w powiązaniu z realizacją celów działalności prowadzonej przez pracodawcę. Wspomniana charakterystyka stanowiska pracy obejmuje zazwyczaj następujące dane:

• nazwę stanowiska;
  • jego cel;
  • relacje z innymi stanowiskami pracy, w tym w zakresie podporządkowania (komu podlega?), zwierzchnictwa (kto jemu podlega?), zastępstw;
  • zakres obowiązków (zadań, uprawnień);
  • wymagania kwalifikacyjne;
  • relacje z podmiotami spoza zakładu pracy (np. kontrahentami);
  • warunki pracy;
  • warunki wynagradzania.

Opis stanowiska pracy może być przydatny w szczególności przy prowadzeniu rekrutacji oraz dokonywaniu oceny pracy osoby zatrudnionej na stanowisku, którego ten opis dotyczy (czy spełnia wymagania wynikające z tego opisu).

Opis stanowiska pracy powinno się sporządzać nie tyle dla konkretnych pracowników, zatrudnionych na poszczególnych stanowiskach (na miarę posiadanych przez nich kwalifikacji), co raczej z uwzględnieniem rzeczywistych potrzeb pracodawcy, w następstwie czego pracownicy powinni uzupełniać ewentualne luki w swoich kwalifikacjach, a pracodawca powinien wybierać do zatrudnienia kandydatów odpowiadających wymaganiom wynikającym z opisów stanowisk.

Pracodawca może posługiwać się abstrakcyjnym opisem danego stanowiska pracy, przydzielając konkretny zakres obowiązków danemu pracownikowi. Zakres obowiązków w rozszerzonej postaci może zawierać wszystkie elementy zawarte w opisie stanowiska będącym swego rodzaju wzorem konkretnego zakresu obowiązków.

Czy sporządzenie opisu stanowiska pracy jest obowiązkowe?

Z prawnego punktu widzenia pracodawca nie ma obowiązku sporządzenia na piśmie opisu stanowiska pracy ani bezwzględnego obowiązku sporządzenia w tej formie zakresu obowiązków, o którym mowa w art. 94 § 1 kp. Musi jednak skutecznie pracownika z tym zakresem zapoznać. Dla celów dowodowych warto uczynić to w formie pisemnej.

W przypadku sporządzenia zakresu obowiązków pracownika w formie pisemnej należy włączyć ten dokument do części B jego akt osobowych, zgodnie z § 3 pkt 2 lit. c Rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 grudnia 2018 roku w sprawie dokumentacji pracowniczej, który stanowi, że część B akt osobowych zawiera oświadczenia lub dokumenty dotyczące nawiązania stosunku pracy oraz przebiegu zatrudnienia pracownika, w tym zakres czynności (zakres obowiązków), jeżeli pracodawca dodatkowo w tej formie określił zadania pracownika wynikające z rodzaju pracy, określonego w umowie o pracę.

Podsumowując, opis stanowiska pracy, rozumiany jako jego charakterystyka, nie jest dokumentem wymaganym przepisami prawa pracy, jednakże jego sporządzenie może być przydatne do celów zarządczych.

Artykuły
Brak wyników.