Prowadzę działalność gospodarczą, która charakteryzuje się częstymi wyjazdami służbowymi. Są to wyjazdy zarówno zagraniczne jak i krajowe. Jakie są zasady naliczania diet? Jak należy ewidencjonować diety w podróży służbowej przedsiębiorcy?
Radosław, Gniechowice
Naliczanie diet różni się w zależności od miejsca podróży służbowej.
W przypadku krajowej podróży służbowej pełna dieta wynosi 38 zł. Jeżeli podróż krajowa trwa nie dłużej niż dobę i wynosi:
od 8 do 12 godzin – przysługuje połowa diety krajowej,
ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości;
Jeżeli podróż krajowa trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:
do 8 godzin – przysługuje połowa diety krajowej,
ponad 8 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.
W przypadku diet zagranicznych ich wysokość zależy od kraju, do którego podróż się odbywa. Co ważne, ich wartość jest wyrażona w walucie obcej. Za każdą dobę zagranicznej podróży służbowej przysługuje dieta w pełnej wysokości. Za niepełną dobę podróży:
do 8 godzin - przysługuje 1/3 diety zagranicznej,
ponad 8 do 12 godzin - przysługuje 1/2 diety zagranicznej,
ponad 12 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Diety w podróży służbowej przedsiębiorcy można ewidencjonować na podstawie dowodu wewnętrznego. Możliwość tę dopuszcza par. 14 ust. 3 rozporządzenia w sprawie KPiR. Co ważne, taki dowód wewnętrzny powinien zawierać co najmniej następujące dane:
imię i nazwisko,
cel podróży,
nazwę miejscowości docelowej,
liczbę godzin i dni przebywania w podróży służbowej (data i godzina wyjazdu oraz powrotu),
stawkę i wartość przysługujących diet.
W przypadku diet zagranicznych należy dokonać ich przeliczenia na PLN po średnim kursie NBP ogłoszonym w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym dzień, w którym koszt został poniesiony. W tym wypadku dniem poniesienia kosztu jest dzień rozliczenia zagranicznej podróży służbowej.